Nieuwkerke herdenkt 250 jaar grens met wandeling

"Nieuwkerke en Dranouter kwamen in 1769 bij de Oostenrijkse Nederlanden", aldus dorpshistoricus Raymond Six. (foto EF)
Redactie KW

Nu zondag 13 oktober trekt het Geuzenproject naar de grens aan de Broeken in Nieuwkerke. Het is 250 jaar geleden dat de huidige grens werd vastgelegd. Dat herdenken ze met een gezinswandeling, Grensverleggend Nieuwkerke. “Vieren doen we niet anders denken de Fransen dat we hen niet graag hadden”, klinkt het bij de organisatie.

De geschiedenis van de huidige grens gaat terug tot diep in de 17de eeuw. “Na de geuzentijd werden onze contreien opgesplitst in de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden.”, vertelt Raymond Six van het Geuzenproject. “Rond 1670, onder het bewind van Lodewijk XIV, verlegt Frankrijk zijn grenzen naar de Zuidelijke Nederlanden. Nieuwkerke en Dranouter behoorden tot de casselrij Belle. Westouter bijvoorbeeld behoorde tot de casselrij Cassel en Loker tot die van Veurne. Aan het Moltje op de Monteberg waren zo nogal wat conflicten. Dit is grondgebied Loker en de mensen van Dranouter moesten zo letterlijk de grens over om hun graan te gaan malen. Er werden heel wat smeekschriften overgemaakt om aan deze situatie een einde te maken.”

Overeenkomst in 1769

Met het vredesverdrag van Utrecht van 1713 werden deze grenzen bestendigd. De internationale politiek deed in 1769 een nauwe samenwerking ontstaan tussen Frankrijk en de Oostenrijkse Nederlanden en zo werden er gebieden geruild. Raymond: “Nieuwkerke en Dranouter kwamen zo bij de Oostenrijkse Nederlanden en die overeenkomst werd op 29 oktober 1769 ondertekend in de kerk van Nieuwkerke. Er werden nieuwe kaarten gemaakt en de grenspalen uit natuursteen met de Franse Lelie en de tweekoppige Oostenrijkse adelaar werden geplaatst.”

De dorpshistoricus benadrukt dat Westouter pas 10 jaar later, in 1779, de casselrij Cassel verliet. “Misschien wel een idee om ook in 2029 met een historische activiteit uit te pakken.”

Medewerking verenigingen

Het Geuzenproject is met de activiteit van zondag niet aan haar proefstuk toe. Nu 10 jaar geleden werd de laatste Geuzenwandeling georganiseerd. “We vertelden 10 jaar het verhaal van de woelige 16e eeuw en waren wat uitverteld.”

Voor de gezinswandeling van aanstaande zondag krijgt het Geuzenproject de medewerking van het feestcomité van Nieuwkerke, het muziekcentrum Dranouter en de Gemeente Heuvelland, KVLV Nieuwkerke, KSA en VBS Nieuwkerke. “De school zal door middel van breiwerkjes de grens visualiseren. Ook de plaatselijke jeugdvereniging zal aan de hand van een grensspel het verhaal accentueren. We wandelen ook voorbij het Westhof waar er een trouwfeest is. Net zoals in 1769 wordt de finale gespeeld in de kerk.” (MDN)

De gezinswandeling start op de markt van Nieuwkerke, de deelnemers worden met de bus naar de Broeken gebracht waar de wandeling van 5 km start met 5 tussenpauzes. Er zijn startmomenten om 14u / 14u30 / 15u. Deelname: 5 ? / 1 ? (kind). Inschrijven kan via cultuur@heuvelland.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier