Nieuwjaarsduik in Oostende blijft scoren

De temperatuur van het zeewater zal bij deze editie rond de 7,5 graden schommelen. © belga
Gillian Lowyck

De traditionele nieuwjaarsduik wordt op zaterdag 4 januari al voor de 32ste keer georganiseerd. Deze klassieker op de Oostendse kalender heeft na al die jaren nog niet aan populariteit ingeboet, integendeel. “Het is een ideale afsluiter van de schitterende eindejaarsperiode in Oostende.”

Op zaterdag 4 januari verzamelen alle waaghalzen zich op het strand ter hoogte van de Drie Gapers. Het nieuwe jaar wordt traditioneel ingezet met een frisse duik in de Noordzee. “Momenteel hebben we evenveel inschrijvingen als in dezelfde periode vorig jaar”, zegt Peter Craeymeersch, directeur Toerisme Oostende. “Vorig jaar hadden we 4.750 deelnemers en dit jaar hopen we ook om rond de 5.000 te eindigen. Dat is een goed aantal, dat stabiel blijft.”

“De nieuwjaarsduik blijft dan ook een unieke belevenis”, gaat hij verder. “Het is een ideale manier om het nieuwe jaar in te zetten en ook de nabijgelegen horecazaken zien de deelnemers graag komen.”

Dit jaar hopen we ook om rond de 5.000 deelnemers te eindigen

Wie nog twijfelt om deel te nemen: de temperatuur van het zeewater zal bij deze editie rond de 7,5 graden schommelen. “Dat is een heel behoorlijke temperatuur. We hebben dan ook geen koud najaar gehad. Of ik zelf zal deelnemen? Nee, ik blijf liever achter de schermen”, lacht Peter Craeymeersch.

De nieuwjaarsduik is meteen ook het einde van Winter in Oostende. Enkel op zondag 5 januari kan je nog een laatste keer genieten van de lichttunnel en de kerstmarkt. Concrete cijfers zijn er nog niet, maar het staat nu al vast dat het een zeer goede kerstvakantie was in Oostende. “Winter in het Park was drukker dan vorige jaren en ook Christmas Village heeft heel goed gescoord. De Grote Goede Manierenzoektocht is meer dan 2.000 keer verdeeld en ook de hotels zijn heel tevreden. Op sommige dagen was het even druk in Oostende als tijdens het hoogseizoen.”

Vaste waarde

De nieuwjaarsduik blijft de afsluiter van de eindejaarsfeesten en daar zal er voorlopig niets aan veranderen. “Sowieso evalueren we het evenement elk jaar en sturen we bij waar nodig. Maar dit is een vaste waarde op de kalender en dat zal zo blijven”, geeft Peter Craeymeersch nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier