“Nieuwe zorgsite moet vooral zeer laagdrempelig worden”

Voor WZC Yserheem poseren v.l.n.r Charles Deconinck, Daniël Maes, Marc De Keyrel, Yannick Verhelst, Patrick Verbrdugghe, Sarah Vanderriest en Jan Van Acker. (foto ACK)
Redactie KW

In woonzorgcentrum Yserheem in Diksmuide werd het masterplan voor de zorgsite op het Yserheemplein voorgesteld. Met dit masterplan wil men de dienst- en hulpverlening in Diksmuide optimaliseren en centraliseren. Het moet een plaats worden waar iedereen met een zorgvraag én met andere vragen terecht kan, een plaats ook waar er verschillende diensten worden aangeboden en waar er ook woongelegenheid zal zijn.

Voor dit nieuwe project wordt door de stad Diksmuide samengewerkt met Woonmaatschappij IJzer en Zee. “We willen vooral dat het een laagdrempelige plaats wordt waar iedereen gemakkelijk binnenstapt”, legt schepen van Sociale Zaken Jan Van Acker uit. “Een plaats waar naast de bestaande sociale en gezondheidsorganisaties ook nieuwe organisaties een stek kunnen vinden, denk bijvoorbeeld aan paramedici en aan diensten die psychisch kwetsbare mensen helpen. De Sleutel, een organisatie die mensen met verslaving begeleidt, kan er een zitdag houden en ook gezinsbegeleiding zou hier kunnen plaatsvinden. Ook organisaties zoals De Klapstoel en de sociale winkel N’Uniek die nu in de Heernisse zit, zullen hier een plek krijgen. Voorts is er plaats voor sociale huisvesting. Zowel De Lovie als Duin & Polder zijn vragende partij om hier personen met een verstandelijke beperking die zelfstandig kunnen wonen onder te brengen. We willen het gezellig, warm en huiselijk houden.”

Het project zal tegen 2024 klaar zijn en de kosten worden geraamd op 6,3 miljoen euro – Charles Deconinck (Directeur IJzer en Zee)

Het gebouw zal uit vijf verdiepingen bestaan: een ondergrondse parking, op het gelijkvloers en op de eerste verdieping het lokaal dienstencentrum samen met de stedelijke en sociale diensten. Op de tweede en derde verdieping komt een twintigtal appartementen voor verkoop of verhuur via een sociale huisvestingsmaatschappij.

Toegankelijkheid

“Het dienstencentrum is nu ondergebracht in het gebouw van ‘t Kruispunt, maar zal dus verhuizen naar de zorgsite. Het is de bedoeling om de lokalen die nu gebruikt worden door het dienstencentrum in de cultuursite van Kruispunt te integreren. Doelstelling van het project is woon en zorg te combineren en te zorgen voor een optimale toegankelijkheid: voldoende ruimte voorzien om met rollator, rolstoel en kinderwagen binnen te rijden. Belangrijk zijn ook: dynamisch en veranderingsgericht bouwen, geen geluidsoverdracht tussen de verschillende ruimtes bij het voeren van een gewoon gesprek, degelijke akoestiek en bijzondere aandacht voor een welzijnsbevorderende bouwstijl en omgeving. Daarbij zal bijzondere aandacht worden besteed aan duurzaamheid, gezonde lucht en ruime lichtinval.”

Verdieping hoger dan wzc Yserheem

“Het project wordt opgetrokken in gedeeld bouwheerschap tussen stad en IJzer en Zee en werd goedgekeurd in de bestuursorganen van het OCMW en de Woonmaatschappij, waarbij de Woonmaatschappij instaat voor het beheer en de coördinatie van het project”, zegt Charles Deconinck, directeur van IJzer en Zee. “Het project zal tegen 2024 klaar zijn en de kosten worden geraamd op 6,3 miljoen euro. Het gebouw zal één bouwlaag hoger zijn dan het wzc Yserheem, dat ook op de site ligt. De Woonmaatschappij realiseerde al projecten waar zorg en wonen worden gecombineerd zoals Residentie Benjamin in Veurne, waar sociale huurappartementen met buitenschoolse kinderopvang kwamen en in Klerken waar we bezig zijn aan de bouw van zes studio’s voor verhuring buiten het sociaal huurstelsel in samenwerking met zorgcentrum De Vleugels”, besluit Charles Deconinck (ACK)

De wedstrijd voor ontwerpers loopt tot 12 juli. Meer info bij Sarah Vanderriest via 051 79 37 11 of sarah.vanderriest@diksmuide.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier