Nieuwe wielertoeristenclub fietst doorheen alle Pittemse straten

(foto Jan)
Redactie KW

Een eigen uitrusting is er nog niet, maar de nieuwe Pittemse wielertoeristenclub ‘Nuenton’ heeft wel meteen hoge ambities. Op zondag 20 september willen de sportievelingen tijdens een tocht van 170 km alle straten van Pittem aandoen. Wies Vanden Berghe kwam met het idee op de proppen.

“Het zal wellicht wat raar klinken, maar onze vereniging is eigenlijk ontstaan uit een de Whatsapp-groep van een aantal lopers”, vertelt Wies Vanden Berghe ons. “We hadden met een aantal vrienden, die vroeger allemaal samen gevoetbald hebben, de groep ‘De Strava lopers’, die gebruikt werd om af te spreken om te gaan lopen. Binnen de groep daagden we elkaar ook uit om bepaalde segmenten zo snel mogelijk te lopen. Door corona had iedereen wat meer tijd om te sporten, zochten we nieuwe uitdagingen en dus kwam op een bepaald moment het voorstel om ook eens te gaan fietsen. Dat voorstel kon wel op wat bijval rekenen. Er werd een eerste tocht gemaakt en we kregen de smaak te pakken. Diegenen die nog geen racefiets hadden, schaften er een aan en we richtten de Whatsapp-groep ‘De Strava fietsers’.”

“Net als de club, is ook onze naam een soort van toeval. Op een rustig moment besloot een van ons de naam van de groep aan te passen naar ‘Nuenton’, een naam die meteen bij iedereen in de smaak viel en een vlag die eigenlijk ook de lading dekt. We hebben immers geen vaste dag en uur om te rijden.”

sponsors gezocht

“We bespreken via de groep wat de beste dag van het weekend is qua weer en wanneer de meeste vrienden kunnen meegaan en pas dan wordt er afgesproken. Soms wordt er ook tijdens de week eens afgesproken en wie kan, fietst mee. We zijn momenteel met een tiental leden, maar wie ook wil meerijden is uiteraard welkom. We zitten allemaal zo wat op hetzelfde niveau qua fysiek en zoeken altijd een tempo dat iedereen aankan. We hebben echter wel een ding gemeen: bij ons wil niemand plooien”, lacht Wies.

“We rijden niet op vaste momenten, we kijken wanneer de meeste mee kunnen”

“Recent hebben we onze eerste grote rit gedaan. We zijn in rechte lijn naar Namen gereden, toch wel een rit van om en bij de 170 km, wat niet slecht is voor relatieve beginnelingen. Een eigen uitrusting hebben we nog niet, dus iedereen rijdt in wat hij zelf heeft. We hebben wel al een paar ontwerpen gemaakt, maar zijn nog op zoek naar sponsors. We zien op dat vlak wel waar het schip strandt.”

170 km

“Bij het zoeken naar een nieuwe uitdaging, kwamen we op het idee om alle straten van het Pittemse grondgebied af te fietsen. Ikzelf ben bijvoorbeeld wel een fervent loper en fietser, maar kwam toch tot de constatering dat ik lang niet alle weggetjes van mijn gemeente ken. Het is dus een ideale manier om ons dorp beter te leren kennen. Op zich lijkt dit alles niet zo spectaculair, maar wanneer we begonnen te rekenen, bleek dit toch een hele opgave te worden. Pittem telt 128 km openbare weg en wanneer we het terugkeren erbij optellen omdat de weg doodloopt of omdat het grondgebied van Pittem stopt, komen we toch aan een totaal van 170 km. Gedurende de tocht zijn we nooit verder dan 6 km van het centrum verwijderd, maar door de afstand en het vaak stoppen en terugdraaien zal dit toch geen tocht zijn voor niet-geoefende fietsers. We kunnen ook rekenen op de steun van de gemeente. Onze tocht sluit immers perfect aan bij de inspanningen van de gemeente de voorbije maanden om zoveel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen. Tegen die achtergrond werden alle bestaande wandel- en fietsroutes in de kijker gezet en werden enkele nieuwe fietsroutes uitgestippeld, die ons bij het plannen van onze tocht van pas gekomen zijn. Sportschepen Denis Fraeyman heeft alleszins toegezegd om het startsein te komen geven op zondagmorgen om 8 uur en er zou zelfs een priester komen om onze tocht te zegenen.” (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier