“Nieuwe wetgeving op pleziervaart treft sportvisserij”

Sportvisser Marc Verkempynck © Davy Coghe
Redactie KW

Marc Verkempynck, een sportvisser met vijftig jaar ervaring op de teller, mag na een recente vliegende controle van de douanediensten niet meer de zee op. De man riskeert bovendien een fikse boete. Reden: de nieuwe wet op de pleziervaart.

Het was vorige week serieus schrikken voor de 64-jarige sportvisser Marc Verkempynck. Met zijn motorvaartuig Nessie gaat de man al jaren met klanten hengelen op zee, maar daar heeft de Belgische staat nu een stokje voor gestoken. “Mijn boot ligt in de Nieuwpoortse jachthaven, bij de Watersportkring van de Luchtmacht (WSKLUM)”, vertelt een aangedane Marc. “De Nessie, waarin ik 90.000 euro heb geïnvesteerd is perfect in orde, met alle keuringsattesten van dien. Ik ben ook in het bezit van de vereiste commerciële vlaggenbrief die mij toelaat om met klanten te gaan vissen en van een algemeen stuurbrevet. Varen is al vijftig jaar mijn grote passie, dus aan ervaring heb ik geen gebrek.”

“Vorige week kwamen plotseling vier ambtenaren van de douane vanuit het niets met een zodiac aangevaren en deelden mij, niet al te vriendelijk trouwens, dat het om een controle ging. Ik kreeg meteen te horen dat ik volgens de nieuwe wet op de pleziervaart niet over het vereiste brevet van jachtman beschik, en dat ik bijgevolg niet meer mag uitvaren. Er staat mij waarschijnlijk ook een fikse boete te wachten.”

Twee maten en twee gewichten

De wetgeving op de pleziervaart werd recent gewijzigd en daar blijkt sportvisser Marc Verkempynck nu het slachtoffer van te zijn. Die wet schrijft onder meer voor dat wie commerciële activiteiten op zee uitoefent, voortaan een brevet van jachtman moet hebben en niet meer alleen een algemeen stuurbrevet. Die krijg je na het volgen van een cursus en een examen. “Komaan, ik heb ervaring zat en die cursus jachtman behelst louter theoretische materie, er komt niet de minste praktijk aan te pas”, gaat een boze Marc verder.

“Het verplicht hebben van een dergelijk brevet ging al in op 1 september. Er was dus geen sprake van overgangsmaatregel en de douane had niet het minste begrip voor het feit dat ik die cursus inmiddels al een tijd volg en in december mijn examen moet afleggen. En ik ben niet alleen: alle, meestal oudere sportvissers kunnen onder deze wet en zonder overgangsmaatregel niet meer varen. Dit is je loutere broodroof”, aldus nog Marc Verkempynck.

(DVL/foto DC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier