Nieuwe voorzitter KSV Bellegem is geen onbekende in de wielerwereld

Alain Knockaert richtte mee de vzw Motorbegeleiding op. (foto EDB)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Alain Knockaert (58) is de nieuwe voorzitter van KSV Bellegem. Hij volgt Bart Verbrugge op die door te drukke beroepsbezigheden verstek moest geven.

Alain is al heel zijn leven verbonden met de koers. Hij is al 48 jaar lid van de Belgische wielrijdersbond, nu Belgium Cycling, als wielertoerist en hij fietst nog altijd bij WTC De Pelikaan in Bellegem, een onderdeel van KSV Bellegem. “Ik mocht niet koersen van mijn moeder. Ze vreesde dat ik zou verongelukken. Dus begon ik met competitie op rollen.”

Op zijn 17de werd Alain Belgisch recordhouder 1.000 meter op rollen. Op zijn 18de is hij daarmee gestopt. Vroeger zetelde Alain in het bestuur van wielerclub De Sint-Jansvrienden in Kortrijk. “Toen die club na het overlijden van Sylvain Bruneel stopte, ben ik naar KSV Bellegem gekomen waar ik bestuurslid was maar door de ziekte van mijn vrouw lukte dit niet meer. Ik bleef fietsen maar had telkens een thuiswacht nodig als ik weg was.”

Regulator

Alain reed vroeger wielerwedstrijden mee met de auto en rond 1995 begon hij te begeleiden met de motor. Zes jaar geleden richtte hij mee de vzw Motorbegeleiding op. ” We hebben meer dan 100 motards die elk weekend wielertoeristenclubs, wielerwedstrijden en evenementen op straat begeleiden.”

Voor wielerwedstrijden helpt Alain over heel België met organisatoren of als mobiele seingever. Hij wordt de laatste jaren vaak gevraagd als regulator, dat is de koersdirecteur op de motor. Zo was Alain al actief in Kuurne-Brussel-Kuurne voor Junioren, de Tour de Région Wallonne, BeNe Ladies Tour, de Driedaagse van de Panne, de Grote Prijs Marcel Kint in Zwevegem en in wielerwedstrijden van KSV Bellegem.

“Een regulator moet alles wat kan mislopen in een koers oplossen”, vertelt Alain. “Hij moet het parcours in het oog houden, als er een ongeval gebeurt eventueel het parcours aanpassen en verkeersagent spelen bij valpartijen.” Als regulator zit Alain altijd achteraan op de motor. Frank Vandecasteele van Rollegem is zijn vaste piloot.

Senegal

Alain is ondertussen al twee jaar met pensioen. Hij werkte bij Infrabel in Kortrijk. Hij zorgde daarenboven tien jaar voor zijn echtgenote, die nu in het woonzorgcentrum verblijft. “Ik ga vaak op bezoek en ga haar dagelijks eten geven Ik zorg ook veel voor mijn kleinkind, want mijn dochter is dichter bij huis komen wonen.”

Alain geeft ook al meer dan 25 jaar les in een hondenschool in Lauwe. Daarnaast is hij thuis vaak bezig met zijn verschillende aquaria. “Ik heb ook mijn hart verloren aan Senegal. Daar ben ik ondertussen al 13 keer naar toe geweest.”

Sponsors

Nu is Alain ook nog voorzitter van KSV Bellegem geworden. Hij deed eigenlijk al veel voor de wielerclub, maar zal er nu nog meer mailverwerking en papierwerk bijkrijgen. Alain was tijdens de koers die deze maand georganiseerd werd door zijn club al koersdirecteur.

“Volgend jaar organiseren we opnieuw de Witte Donderdagprijs, een aspirantenkoers en een rit in de fietsvierdaagse van Cycling Vlaanderen. Met de wielertoeristenclub De Pelikaan die onder de vleugels van KSV valt, organiseren we de Mountainbikerit van Velofollies en de Mydibell Classic voor wielertoeristen. We kunnen gelukkig op verschillende sponsors rekenen om al die organisaties mogelijk te maken en zijn hen daar dankbaar voor.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier