Nieuwe vloer voor VK Iebac

Voorzitter Bernard Bode op de volledig vernieuwde sportvloer in de Iebacsporthalle. (foto EF)
Redactie KW

De Ieperse basketclub VK Iebac viert volgend jaar zijn vijftigste verjaardag en kreeg van het stadsbestuur al een vroeg verjaardagscadeau: een flinke financiële steun bij het leggen van een volledig nieuwe sportvloer in de Iebacsporthalle in de Crescendostraat. Naar aanleiding van de nakende gouden titel van ‘koninklijk’ blikt voorzitter Bernard Bode eens terug en vooruit.

Wanneer we langsgaan voor dit gesprek zien we de U10 en hun trainer genieten van de nieuwe basketvloer. “De vorige vloer dateerde immers van rond 1970 en was dan ook aan vernieuwing toe”, verduidelijkt Bernard Bode. “Dankzij onze goede contacten met het stadsbestuur konden we dit in een mum van tijd realiseren. We deden onze aanvraag in februari, nadat we het ganse dossier in de voorbije twee jaar hadden samengesteld. Schepen van Sport Patrick Benoot schrok van de toestand van de vloer. We zijn dan ook blij dat de stad akkoord ging om de kostprijs van de nieuwe vloer te helpen bekostigen. Eind juli was alles al helemaal klaar. We hadden immers maar de maand juli, waarin er niet gebasket wordt, om deze klus te klaren. Het resultaat mag gezien worden. We zijn nu weer goed voor zeker twintig jaar basketplezier. Er is ook belijning voor volleybal en tennis aangebracht, maar voorlopig wordt dat niet gebruikt.”

Zelfbedruipend

Tien jaar geleden kwam er al een nieuwe verwarmingsinstallatie en zes jaar geleden vernieuwde de club ook op eigen kosten al het dak, vertelt de voorzitter verder. “Dat kostte een ferme som geld. Om dat allemaal te betalen, hebben we toen een deel van onze parking verkocht aan een projectontwikkelaar die in de buurt een doorgang wilde voorzien. We hebben in die tijd ook onze statuten gewijzigd. Mochten we ooit stoppen met onze club – wat absoluut niet de bedoeling is – dan gaat ons patrimonium over naar de stad. Misschien heeft dit ook geholpen in het nemen van hun beslissing om het leggen van de nieuwe vloer mee te helpen financieren. Voor de rest is onze club volledig zelfbedruipend. Voor de werking hebben we toch enkele duizenden euro’s per jaar nodig. Een kleine 15.000 euro daarvan gaat naar de verwarming, maar ook allerhande uitbatingskosten slorpen een groot deel van dit budget op. In de toekomst zouden we nog kunnen besparen door nieuwe LED-verlichting te hangen of de energieverslindende spots te vervangen. Naast het beheer van het patrimonium is er uiteraard ook het sportieve luik van de club wat kosten met zich meebrengt, zodat we het ons niet kunnen permitteren om stil te zitten. Naast sponsoring zorgt medewerking aan evenementen zoals Frietrock of de Heksenstoet voor geld in het laatje. De verhuur van onze accommodatie en de maandelijkse evenementen die we organiseren, zoals een steakmaaltijd, helpen uiteraard ook.”

Provinciaal niveau

Daarvoor is Bernard Bode de vele vrijwilligers, de raad van bestuur en het bestuur uiterst dankbaar. “Zonder onze 130 leden en de helpende handen van het bestuur, ouders, familie en vrienden zouden we al lang de boeken hebben mogen dichtdoen. In 2020 mag onze club vijftig kaarsjes uitblazen en daarom zullen we de titel ‘koninklijk’ aanvragen. We zullen dan KVK Iebac zijn: Koninklijke Vrienden Kring Iebac. Toen we onze veertigste verjaardag vierden, deden we dat met een eigen biertje ‘Assist’. We organiseerden ook ooit een overdekte rommelmarkt. We weten nog niet met wat we nu zullen uitpakken, maar we gaan het alleszins niet onopgemerkt voorbij laten gaan. In de loop der jaren hebben we hier die kantine bijgebouwd en van onze bureelruimte een fitnesszaaltje gemaakt.”

“Eigenlijk is Iebac ooit begonnen als een veredelde studentengrap met wijlen voorzitter Johan Polfliet en onze huidige secretaris Jan Vandenhove en bestuurslid Dirk Schaut. Met onze VK wilden we uitgroeien tot een gezellige basketfamilie. Het is niet bij een droom gebleven: ondertussen hebben we twee seniorploegen, een aantal jeugdploegen en ook een basketschool. We spelen bewust niet meer in de landelijke competitie. In de wetenschap dat onze zaal aan een nieuwe vloer toe was, moesten we een keuze maken: ofwel investeren in ons clubpatrimonium óf elk jaar opnieuw aan de basketbalbond tienduizend euro betalen om te mogen aantreden in eerste landelijke. We zakten bewust vijf reeksen en doen het nu op een betaalbare manier in tweede provinciale. Wat niet wil zeggen dat we als basketclub naar de toekomst toe geen sportieve ambities meer hebben.” (DS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.