Nieuwe Vlaamse coronamaatregelen al vanaf middernacht van kracht

© belga
Olaf Verhaeghe

De nieuwe coronamaatregelen die de Vlaamse regering dinsdagavond aankondigde, zijn al vanaf donderdag 29 oktober, middernacht van kracht. Initieel plande de regering-Jambon om de regels pas vanaf vrijdagavond 18 uur in voege te laten treden.

De nieuwe Vlaamse coronamaatregelen treden al in de nacht van woensdag 28 op donderdag 29 oktober in. Dat is bevestigd aan onze redactie en heeft ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op Twitter aangekondigd. Nochtans had de Vlaamse regering dinsdagavond gezegd dat de nieuwe regels pas vanaf vrijdagavond 18 uur in werking zouden treden.

https://twitter.com/AnneliesVerlind/status/1321459311923613696Annelies Verlindenhttps://twitter.com/AnneliesVerlind
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Burgemeestersinitiatief

Op dat verschil van drie dagen kwam meteen forse kritiek. “Alsof de brandweer bij een brandend huis pas over drie dagen tijd maakt om te komen blussen”, was een veelgehoorde vergelijking. Verschillende steden en gemeenten, waaronder ook Oostende en Oudenburg bij ons, wachtten niet tot vrijdag. Burgemeesters kondigden dan ook op eigen initiatief in de loop van vandaag een vervroegde inwerkingtreding aan.

Dat er intussen verschillende lokale overheden de maatregelen versneld invoerden, vindt Vlaams minister-president Jambon ‘prima’. “Dat is geen uitholling van waar wij mee bezig zijn. Ik roep mensen zelf al op om vanaf vandaag minder contacten te hebben”, aldus Jan Jambon.

Woensdagmiddag vond al kort digitaal overleg plaats tussen premier Alexander De Croo (Open VLD) en de minister-presidenten van de deelstaten om de regionale maatregelen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Daar werd ook bekeken of de Vlaamse maatregelen niet vroeger konden.

Ministerieel besluit

In het actualiteitsdebat tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement gaf minister-president Jan Jambon (N-VA) aan dat ‘hij de nieuwe coronamaatregelen in Vlaanderen liefst zo snel mogelijk in ziet gaan’. “We doen er alles aan om in overleg met de andere niveaus de maatregelen op één lijn te brengen. Als we consensus vinden, kan wat mij betreft het ministerieel besluit meteen worden uitgevaardigd”, aldus Jambon.

Het probleem om de maatregelen meteen in te voeren, was vooral juridisch-technisch van aard. In Wallonië en Brussel werd vorig weekend gewerkt met gouverneursbesluiten per provincie, maar Vlaanderen en de federale regering verkiezen ministeriële besluiten. Alleen moesten daarom de regels nationaal op elkaar zijn afgestemd.

“Als er maatregelen zouden zijn, waarover geen overeenstemming kan gevonden worden met de andere regio’s, dan kan de Vlaamse regering nog altijd aan de gouverneurs vragen om een gouverneursbesluit te nemen”, meent Jambon. Tot een overeenkomst met de federale regering kwam het op de middag niet, omdat de ministers in het parlement werden verwacht.

Tweet

Iets voorbij half drie woensdagmiddag kondigde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dan toch aan dat de ministeriële besluiten in de vooravond in het Staatsblad zullen worden gepubliceerd. Daardoor is het mogelijk dat de nieuwe maatregelen vanaf middernacht van kracht zijn. Welke nationale maatregelen ‘geactualiseerd’ worden, zal moeten blijken uit de teksten. Die worden omstreeks 18 uur online verwacht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten