Nieuwe visual coach kan talent detecteren bij Club Brugge

foto Davy Coghe © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Wim Withofs, zaakvoerder van iO.Wim in de Geldmuntstraat in Brugge, is door Club Brugge aangesteld als visual coach.

Wim Withofs (51) is afkomstig uit Steenokkerzeel, maar runt nu iO.Wim in Brugge. Vanaf 2004 was hij jaren in de leer bij Patrick Van Steenkiste van het Brugs Kontaktlenscentrum, dat hij nadien overnam. Voor Club test hij sinds kort in het trainingscentrum in Westkapelle het zicht van de voetballers.

Wat doet een visual coach?

“Ik verzamel data, heel veel data over de visuele prestaties van de spelers, meten is weten. Topsporters hebben gemiddeld een beter zicht dan andere mensen. Ik check in welke mate de spelers een Eagle Eye Vision hebben of opnieuw kunnen verwerven met bijvoorbeeld contactlenzen. Daarnaast train ik hun visuele capaciteit en reactiesnelheid.”

Hoe verzeilde je in de

voetbalwereld?

“Als CEO-founder van het iO.independent Opticians concept heb ik mij als optometrist en contactlenzenspecialist heel specifiek en jarenlang gericht op contactlenzen en sportvision. Ik haalde een groot deel van mijn expertise bij wijlen Patrick Van Steenkiste van het Brugs Kontaktlenscentrum. Ter voorbereiding van de Olympische Spelen in Peking werden Patrick en ik uitverkozen voor de provincie West-Vlaanderen om de Belgische topsporters visueel bij te staan. Het idee kwam van Ivo Van Aken, tennisicoon en hierdoor op de hoogte van het visueel belang in topsport. Ivo was Vlaams topsportmanager met ambitie. Dankzij dit project konden we een exclusieve opleiding volgen. Maar politieke veranderingen zetten het hele project stop. Ikzelf ben de opleiding twee jaar lang blijven volgen. Nadien merkte ik dat de Belgische sportwereld hier nog niet klaar voor was. Tot ik Geert Leys, de kinesist van Cercle Brugge, tegenkwam. En toen ging de bal aan het rollen. Geert vroeg mij om het zicht van zijn doelmannen te controleren en te trainen.

Later werd ik ook visual coach bij Oostende, Sint-Truiden, Anderlecht en nu Club Brugge. Wim Langenbick, physical coach bij Club, heeft aangedrongen op mijn aanstelling bij Blauw-Zwart. Britse voetbalploegen hebben al langer een visual coach, net als alle toptennissers.”

Wat is jouw meerwaarde?

“Laptops, videogames en smartphones maken velen bijziend, ook voetballers ontsnappen daar niet aan. Maar een minder goed zicht beïnvloedt de prestaties, dus moet daar hun hele carrière aandacht voor zijn. Dat weten de topsporters in het buitenland al jaren. Weet ook dat 8 procent van de mannelijke bevolking kleurenblind is. In elke voetbalploeg heb je er zeker een paar rondlopen.”

Je kan ook talent detecteren?

“Advies over visuele capaciteiten helpt de Clubleiding om de beslissing te nemen of ze in jong talent willen investeren. Het is slechts één van de vele factoren. Met de visuele data die ik verzamel, kan ik zeker visueel talent ontdekken, noodzakelijk om te slagen als topsporter.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier