Yannic Van Meckeren (57) kun je gerust aanzien als één van de monumenten van de Brugse horeca. Op zijn 15de begon hij als commis bij de RMT en schopte het er tot Chef Snack. Na eerst in enkele plaatselijke zaken gewerkt te hebben, werd hij in 1989 zelfstandig gerant van Bar-Choc. In 1991 nam hij Du Phare onder zijn hoede. Deze bluesbistro baatte hij tot eind november 2004 uit. Daarna begon hij samen met zijn echtgenote Els Ongenae de import- en exportgroothandel Bazar Bizar in interieur- en decoratiemateriaal met ook ontwerpen van eigen hand.
...

Yannic Van Meckeren (57) kun je gerust aanzien als één van de monumenten van de Brugse horeca. Op zijn 15de begon hij als commis bij de RMT en schopte het er tot Chef Snack. Na eerst in enkele plaatselijke zaken gewerkt te hebben, werd hij in 1989 zelfstandig gerant van Bar-Choc. In 1991 nam hij Du Phare onder zijn hoede. Deze bluesbistro baatte hij tot eind november 2004 uit. Daarna begon hij samen met zijn echtgenote Els Ongenae de import- en exportgroothandel Bazar Bizar in interieur- en decoratiemateriaal met ook ontwerpen van eigen hand. Daarna trok dit echtpaar voor zes jaar naar Bali. In 2012 keerden ze terug naar ons land en nam Yannic in de zomer 't Zwart Huis over en een jaar later ook Bodega of 't Zwart Huis Club, dat ook nog naam verwierf als Under-D-Ground. "Bijna 40 jaar horeca kruipen in je kleren, want het is een bijzonder stressy business", bekent Van Meckeren. "Daarom vond ik het tijd om de fakkel over te dragen. Mijn buurman Fatih 'Jakob' Yilan van Hotel Cavalier toonde interesse en na onderhandelingen zijn we tot een overeenkomst gekomen."Yilan (40) heeft Turkse ouders, maar werkte jarenlang voor Nederlanders. Samen met zijn vrouw Ebru bezocht hij vorig jaar enkele keren Brugge en het was liefde op het eerste gezicht. Ze besloten met een eigen zaak te starten en dat werd Hotel Cavalier, gelegen aan de Kuipersstraat 25. Dit hotel telt acht kamers en twee sterren. Nu is daar 't Zwart Huis bijgekomen. "Ik heb al enkele bijsturingen gedaan", zegt Yilan. "Zo maken mijn medewerkers nu gebruik van Lightspeed, het meest vooruitstrevende iPad kassasysteem. Op die manier gaat de workflow nu al een stuk vlotter." Yilan liet een nieuw logo voor 't Zwart Huis ontwerpen. Ook gaat hij investeren in een nieuwe website die het reserveren door klanten makkelijker moet maken. "Tweewekelijks blijf ik op zondagavond optredens op het getouw zetten", schetst Yilan. "Met zijn expertise zal Yannic mij adviseren. Ook komt er een verwijzing naar 't Zwart Huis op het podium te hangen. Door al deze ingrepen wil ik deze zaak wereldwijd nog populairder maken."'t Zwart Huis telt twee verdiepingen die Yilan up and down zal noemen "Boven kunnen 95 mensen plaatsnemen, beneden 75", duidt hij. "Vanaf april zullen we over de middag ook een lunch aanbieden. Om extra klanten wil ik arrangementen met lokale sterrenhotels uitwerken."Van Meckeren blijft nog een half jaar meedraaien in 't Zwart Huis om Yilan de knepen van het vak te leren. Daarna neemt hij een sabbatical van een jaar. "Misschien blaas ik samen met mijn vrouw op termijn Bazar Bizar nieuw leven in", geeft Van Meckeren mee.Ondertussen bereidt Yilan zijn derde overname voor. "Beneden komt er een café, boven een bed and breakfast, maar zolang er niets getekend is, kan ik er niets meer over kwijt", besluit Yilan, die volgende week vader wordt. (SVV) 't Zwart Huis, Kuipersstraat 23 is op woensdag, donderdag en vrijdag open van 12 uur tot 14.30 uur en vanaf 17.30 tot 24 uur en op zaterdag en zondag van 12 uur tot middernacht. Gesloten op maandag en dinsdag.