Nieuwe uitbater voor ‘t Zwart Huis in Brugge

Na bijna 40 jaar in de horeca gewerkt te hebben, houdt Yannic Van Meckeren ermee op. De nieuwe uitbater van ‘t Zwart Huis is Fatih Yilan, roepnaam Jakob. Deze Nederlander met Turkse roots baat sinds maart vorig jaar het belendende Hotel Cavalier uit. Yilan wil door deals te sluiten met de plaatselijke sterrenhotels de bezettingsgraad van ‘t Zwart Huis verder opdrijven.

Yannic Van Meckeren (links) laat ‘t Zwart Huis over aan Jakob Yilan. © Davy Coghe

Yannic Van Meckeren (57) kun je gerust aanzien als één van de monumenten van de Brugse horeca. Op zijn 15de begon hij als commis bij de RMT en schopte het er tot Chef Snack. Na eerst in enkele plaatselijke zaken gewerkt te hebben, werd hij in 1989 zelfstandig gerant van Bar-Choc. In 1991 nam hij Du Phare onder zijn hoede. Deze bluesbistro baatte hij tot eind november 2004 uit. Daarna begon hij samen met zijn echtgenote Els Ongenae de import- en exportgroothandel Bazar Bizar in interieur- en decoratiemateriaal met ook ontwerpen van eigen hand.

Daarna trok dit echtpaar voor zes jaar naar Bali. In 2012 keerden ze terug naar ons land en nam Yannic in de zomer ‘t Zwart Huis over en een jaar later ook Bodega of ‘t Zwart Huis Club, dat ook nog naam verwierf als Under-D-Ground. “Bijna 40 jaar horeca kruipen in je kleren, want het is een bijzonder stressy business”, bekent Van Meckeren. “Daarom vond ik het tijd om de fakkel over te dragen. Mijn buurman Fatih ‘Jakob’ Yilan van Hotel Cavalier toonde interesse en na onderhandelingen zijn we tot een overeenkomst gekomen.”

Lightspeed

Yilan (40) heeft Turkse ouders, maar werkte jarenlang voor Nederlanders. Samen met zijn vrouw Ebru bezocht hij vorig jaar enkele keren Brugge en het was liefde op het eerste gezicht. Ze besloten met een eigen zaak te starten en dat werd Hotel Cavalier, gelegen aan de Kuipersstraat 25. Dit hotel telt acht kamers en twee sterren. Nu is daar ‘t Zwart Huis bijgekomen. “Ik heb al enkele bijsturingen gedaan”, zegt Yilan. “Zo maken mijn medewerkers nu gebruik van Lightspeed, het meest vooruitstrevende iPad kassasysteem. Op die manier gaat de workflow nu al een stuk vlotter.”

Tweewekelijks blijf ik op zondagavond optredens op het getouw zetten

Yilan liet een nieuw logo voor ‘t Zwart Huis ontwerpen. Ook gaat hij investeren in een nieuwe website die het reserveren door klanten makkelijker moet maken. “Tweewekelijks blijf ik op zondagavond optredens op het getouw zetten”, schetst Yilan. “Met zijn expertise zal Yannic mij adviseren. Ook komt er een verwijzing naar ‘t Zwart Huis op het podium te hangen. Door al deze ingrepen wil ik deze zaak wereldwijd nog populairder maken.”

Derde overname

‘t Zwart Huis telt twee verdiepingen die Yilan up and down zal noemen “Boven kunnen 95 mensen plaatsnemen, beneden 75”, duidt hij. “Vanaf april zullen we over de middag ook een lunch aanbieden. Om extra klanten wil ik arrangementen met lokale sterrenhotels uitwerken.”

Van Meckeren blijft nog een half jaar meedraaien in ‘t Zwart Huis om Yilan de knepen van het vak te leren. Daarna neemt hij een sabbatical van een jaar. “Misschien blaas ik samen met mijn vrouw op termijn Bazar Bizar nieuw leven in”, geeft Van Meckeren mee.

Ondertussen bereidt Yilan zijn derde overname voor. “Beneden komt er een café, boven een bed and breakfast, maar zolang er niets getekend is, kan ik er niets meer over kwijt”, besluit Yilan, die volgende week vader wordt. (SVV)

‘t Zwart Huis, Kuipersstraat 23 is op woensdag, donderdag en vrijdag open van 12 uur tot 14.30 uur en vanaf 17.30 tot 24 uur en op zaterdag en zondag van 12 uur tot middernacht. Gesloten op maandag en dinsdag.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.