Nieuwe uitbater voor dorpscafé

Jan Francois aan de voordeur van zijn huidige zaak in Barjac. © EF
Redactie KW

In februari 2021 gaat het dorpscafé in Wulvergem opnieuw open. Jan Francois, een geboren Zottegemnaar, wordt samen met zijn partner Mieke de nieuwe uitbater. Momenteel heeft het koppel nog een bistro in het Zuid-Franse Barjac.

Het café zal vanaf dan BasseVille heten en vooral een grote keuze aan speciale bieren hebben. “Dit is mijn passie”, aldus de 51-jarige Jan. “Ik hoop er na een aantal turbulente jaren eindelijk rust te vinden.”

Jan Francois heeft zijn droom om samen met zijn zoon café te houden niet kunnen verwezenlijken en dat bezorgde de Zottegemnaar een aantal bewogen jaren. “In 2016 is mijn zoon gestorven. Ik had de bedoeling om samen met hem een van mijn cafés in Gent te openen. Maar het mocht niet zijn. De dood van mijn zoon deed ook mijn huwelijk op de klippen lopen en ik vertrok een paar jaar geleden naar het zuiden van Frankrijk.”

Politieke inmenging

Samen met zijn nieuwe partner opende Jan er Au bon Vieux Temps en de bistro werd een groot succes. “De rust die ik er opzocht, vond ik er echter niet. Ook met de dreigende politieke inmenging in de regio kon ik me niet langer vinden en voelde ik me ook niet meer veilig.”

De zoektocht naar een nieuwe uitdaging begon voor Jan Francois twee weken geleden. “Het internet is daarbij een goede hulp natuurlijk. En zo kwam ik op de website van makelaar Louis Vandermarliere uit Kemmel terecht. Van bij het eerste contact klikte het tussen ons en een week geleden stond ik aan de voordeur van het café en was de verkoopakte getekend.”

Rock-‘n-roll

Het café zal het dorpscafé van weleer worden en ook een kleine eetkaart aanbieden. Jan en Mieke zullen er wel hun eigen touch aan geven. “We zijn beiden rock-‘n-rollminded en dat zal ook te horen zijn in onze muziekkeuze. Dat en de speciaalbieren moeten van het café een succes maken.”

Geboren in de Vlaamse Ardennen is Heuvelland en bij uitbreiding de Westhoek geen onbekende voor Jan. “In Gent had ik met Back Door Café en Rock Circus twee cafés in de stille buurt van de stad. Daar kwamen ook wat West-Vlamingen binnen en zo trok ik wel eens naar de Kei en de Sax in Poperinge. En in Vlamertinge heb ik nog een lief gehad.”

Frank Vandenbroucke

Jan weet hoe in Wulvergem meegeleefd wordt met de koers. “Een echte koersliefhebber ben ik niet. Maar ik ben wel fan van renners met rock-‘n-roll zoals Frank Vandenbroucke. Er komt een hoekje in het café als herinnering aan een van de meest bijzondere wielrenners uit het peloton.”

Het dorpscafé in Wulvergem werd tot 2018 uitgebaat door Sabine Ally. A La Basse Ville bestaat sinds 1830. Het was destijds zowel café, kruidenierswinkel als een schoenlapperij. Al die tijd werd A La Basse Ville uitgebaat door de familie Ally. In de lente van 2018 nam een koppel de zaak over, maar die overname kende geen succes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier