Nieuwe toekomst voor omgeving sportcomplex, jeugdsite en kinderopvang

© TVA
Redactie KW

Het stadsbestuur van Gistel is gestart met de opmaak van een bestek voor de herinrichting van de belangrijke Zomerloosstraat, Sportstraat, Pol Gernaeystraat en Vaartstraat. Zo moet de omgeving van het sportcomplex, de jeugdsite en buitenschoolse kinderopvang er over enkele jaren anders gaan uitzien.

De problemen in de Vaartstraat zijn alom gekend: de twee verkeersplateaus liggen er erg hobbelig bij en de wegversmalling houdt het verkeer op dat van Oostende komt, met files tijdens de spits als gevolg. De stad wil de plateaus verwijderen en de straat herstellen. Ter hoogte van de Groenedreef zou er een nieuwe verkeersremmer komen, misschien in de vorm van een rotonde.

Het is zinloos om slechts één straat aan te pakken en de rest te laten voor wat het is – Gauthier Defreyne

Toch wil het stadsbestuur ook enkele aansluitende wegen onder handen nemen. “Er is niet alleen een probleem in de Vaartstraat zelf, maar de verkeersafwikkeling in de omliggende Zomerloosstraat, Sportstraat en Pol Gernaeystraat is slecht. Het is zinloos om slechts één straat aan te pakken en de rest te laten voor wat het is”, zegt burgemeester Gauthier Defreyne (Open VLD).

Straat breder maken

“Zo stellen er zich ook problemen in de smalle Zomerloosstraat. Het succes van sportcomplex Ghistelehof heeft ook een keerzijde voor het verkeer, want de weg is niet breed genoeg: er kan maar één wagen passeren in beide richtingen. We hopen die straat breder te kunnen maken en verkeer in twee richtingen toe te laten met op het einde een rotonde of keerpunt, zodat auto’s makkelijker kunnen draaien.” Allicht zal hiervoor een streepje landbouwgrond moeten aangekocht worden. In diezelfde staat moet ook een vrijliggende fiets- en wandelverbinding komen. In de Sportstraat, ter hoogte van de voetbalvelden, wil de stad dan weer zo’n dertig extra parkeerplaatsen voorzien om de drukte op te vangen.

Wandel- en fietsverbinding

Nog een aandachtspunt: de herinrichting van het kruispunt van de Vaartstraat met de Sportstraat. Daar moet een veilig fietspad komen dat aansluit op de Kaaistraat. De Pol Gernaeystraat, zeg maar de toegangsweg tot de voetbalvelden van KEG Gistel, zou worden doorgetrokken in de richting van het Zomerloosgeleed. Daarbij hoort ook een wandel- en fietsverbinding, keerpunt en groenaanplanting bij in de richting van de buitenschoolse kinderopvang, speelplein en jeugdsite.

Als laatste punt stelt het stadsbestuur een wandel- en fietspad voor langs het Zomerloosgeleed. Wanneer de werken precies van start gaan en hoeveel ze zullen kosten, is nog niet bekend. Na de aanstelling van een ontwerper volgt overleg met het stadsbestuur en een eventuele werkgroep.

“We zullen de werken in verschillende fasen uitvoeren”, besluit burgemeester Defreyne. De stad rekent alvast op een studiekost van 40.000 euro voor het totale project.

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier