Nieuwe thuis voor Ducaju: nieuwbouw voor Meulebeekse en Wielsbeekse vestiging in Haandeput

Ducaju wil de nieuwe bedrijfsgebouwen eind dit jaar of uiterlijk begin 2022 in gebruik nemen.©Philippe Verhaest Peynsaert Architecten
Ducaju wil de nieuwe bedrijfsgebouwen eind dit jaar of uiterlijk begin 2022 in gebruik nemen.©Philippe Verhaest Peynsaert Architecten
Tom Van Houtte

De verpakkingsgroep Ducaju bouwt momenteel een nieuw onderkomen in de bedrijvenzone Haandeput. Tegen eind dit jaar moeten de Meulebeekse en Wielsbeekse vestiging daar samen onder hetzelfde dak opereren. De mondmaskerproductie verhuist dan weer niet mee.

Ducaju bestaat uit het filiaal in de Nijverheidsstraat in Meulebeke BDMO waar luxeverpakkingen voor onder meer pralines en koekjes worden gemaakt. Bij Hellyn Kartonnage in de Ooigemstraat in Wielsbeke zijn dat dan weer presentatiematerialen, vooral gepersonaliseerde ringmappen. Er bestaat ook nog een vestiging in het Oost-Vlaamse Erpe-Mere, maar de hoofdzetel van Ducaju bevindt zich in Meulebeke. Vanaf eind dit jaar of uiterlijk begin 2022 zal dat in de bedrijvenzone Haandeput zijn.

De Belgische verpakkingsgroep kocht in 2018 grond in het nog onbebouwde middengedeelte van Haandeput, maar daar komt binnenkort verandering in, want deze week zijn de (graaf)werken van start gegaan.

“Het kan raar klinken, maar onze twee West-Vlaamse vestigingen gaan van een gezamenlijke vloeroppervlakte van 15.000 vierkante meter naar 9.000 vierkante meter”, zegt financieel directeur Geert Casselman. “En toch gaan we ruimte in reserve hebben, want aangemoedigd door de West-Vlaamse Intercommunale zal onze productie op twee niveaus verspreid zitten. De zwaarste machines zullen uiteraard beneden komen.”

“Kleiner qua oppervlakte, maar ruimte over door productie op twee niveaus”

Ducaju voorziet de nodige automatisatie en er is ook plaats voor een groot, efficiënt werkend magazijn met verstelbare rekken.

Geen mondmaskers

Afgelopen lente kwam Ducaju uitgebreid in het nieuws, omdat het als een van de eerste bedrijven in ons land met de geautomatiseerde productie van wegwerpmondmaskers begon. Maar de verhuizing van die productielijnen is niet gepland. “Na dit vaccinatiejaar zal de vraag ongetwijfeld uitsterven. Hoewel we er voor trouwe klanten nog 100.000 per week produceren, wordt de Belgische markt voor 95 procent overspoeld door Chinese maskers. We zijn bijzonder ontgoocheld dat onze overheid laat betijen”, aldus Geert Casselman.

Omzet kwart gedaald

Sowieso zag Ducaju de mondmaskerproductie vooral als een tijdelijke activiteit, ter vervanging van de fel geslonken vraag naar luxeverpakkingen. Het bedrijf zag zijn omzet daardoor met zowat een kwart krimpen. “Maar als we straks weer allemaal mogen samenkomen en feesten, gaan we elkaar toch overladen met leuke cadeautjes. Corona heeft ons dus geenszins aan onze toekomst en bouwplannen doen twijfelen”, besluit financieel directeur Geert Casselman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier