Nieuwe tentoonstelling rond Jan van Eyck in vernieuwd Groeningemuseum

De tentoonstelling is gewijd aan twee topstukken waaronder deze Madonna van kanunik Joris van der Paele. © Davy Coghe
Redactie KW

In het grondig opgefriste Groeningemuseum in Brugge loopt van 12 maart tot 12 juli een nieuwe tentoonstelling gewijd aan twee topstukken. “Deze tentoonstelling is aanvullend op de expositie die in Gent momenteel ook loopt”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock. “Hier gaan we in de diepte en werpen we een blik achter de schermen van het leven van Jan van Eyck.

De voorbije tien weken werd er met man en macht gewerkt om het Groeningemuseum in Brugge een grondige opfrisbeurt te geven. De inkomhal werd vernieuwd waarbij de meest opvallende wijziging is dat de ticketbalie en de shop met museum souvenirs en Brugse hebbedingen werden verplaatst. De nieuwe tentoonstelling van Eyck in Bruges, die van 12 maart tot 12 juli loopt, was de ideale aanleiding voor deze opfrissing.

Twee topstukken

In dezelfde beweging werden ook de zalen waar de vaste collectie zich bevindt grondig vernieuwd. De enigszins versleten houten vloer werd vervangen door bevloering met tapijt op, de expositiewanden werden aangepast en in een kleur gezet er werden comfortabele zitbanken geplaatst om de werken in alle rust te bestuderen. In dit van Eyck-jaar 2020 gaat de aandacht dus in de eerste plaats naar de nieuwe tentoonstelling ‘van Eyck in Bruges’.

“De tentoonstelling is gewijd aan twee topstukken van deze Bourgondische hofschilder die Brugge rijk is: Madonna van kanunik Joris van der Paele en het portret van zijn echtgenote Margaretha van Eyck”, vertelt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). “Deze nieuwe expositie lijkt me een aanvulling op het project rond van Eyck dat nu ook nog in Gent loopt. In Gent wordt het werk van van Eyck in de breedte bekeken terwijl we met deze tentoonstelling in Brugge eerder in de diepte gegaan. We werpen een blik achter de schermen en komen zo meer te weten over zijn leven en werk.”

Manhattan van de middeleeuwen

Till-Holger Borchert, directeur Musea Brugge, vult aan: “In deze nieuwe tentoonstelling wordt van Eyck nog nadrukkelijker in zijn stedelijke Brugse context geplaatst. In de context van het Brugge dat eigenlijk het Manhattan van de middeleeuwen was; met al zijn rijkdom, handel en pracht en praal. Aan de hand van unieke documenten worden zijn werk en leven belicht. Daarnaast focust de tentoonstelling ook op de figuur van Joris van der Paele”, gaat de museumdirecteur verder.

De voorbije tien weken werd er met man en macht gewerkt om het Groeningemuseum in Brugge een grondige opfrisbeurt te geven.
De voorbije tien weken werd er met man en macht gewerkt om het Groeningemuseum in Brugge een grondige opfrisbeurt te geven.© Davy Coghe

“In de bewogen 15de eeuw bouwde hij een indrukwekkende carrière uit aan de pauselijke curie in Rome. Van der Paele was getuige van de machtsspelletjes rond de paus en de ‘antipaus’, was betrokken bij onderhandelingen rond de Honderdjarige Oorlog en bij de conciliën.”

Nieuwste aanwinst

Het Groeningemuseum kan overigens ook nog een nieuwe aanwinst presenteren. Namelijk een schilderij die door een navolger of medewerker van van Eyck in de jaren 1450 werd geschilderd. Het paneel toont Maria met het kindje Jezus. Dit werk sluit deze nieuwe van Eyck-tentoonstelling af. Uiteraard loont het ook meer dan de moeite om ook de vaste collectie in vernieuwde opstelling en opgefriste zalen te bekijken.


De tentoonstelling van Eyck in Bruges is te bekijken van 12 maart tot 12 juli in het Groeningemuseum (Dijver 12 in Brugge) en dit telkens van dinsdag tot zondag van 9 uur 30 tot 17 uur. Alle info op www.museabrugge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier