Nieuwe start- en aankomstplaats Tweedaagse Voettocht in Blankenberge zet kwaad bloed, subsidies worden gehalveerd

© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De handelaars rond de Grote Markt zijn er niet over te spreken dat het Maerlant Atheneum dit jaar de start- en aankomstplaats wordt voor de Tweedaagse Voettocht. “Alweer een vaste waarde die we hier zien verdwijnen”, klinkt het. Maar volgens de organisatie kon het niet anders.

De Tweedaagse Voettocht, op 6 en 7 mei, is dit jaar aan zijn 51ste editie toe. Het wordt sinds 2019 de eerste volwaardige, maar ook wel een iets andere editie dan voor corona, al was het maar omdat de startplaats verhuist naar het Maerlant Atheneum. Een beslissing die zich volgens de organisatie opdrong omdat het kostenplaatje op de Grote Markt onredelijk hoog opliep. “Daarnaast is ook het opstellen en afbreken van de start- en aankomstplaats op een zeer korte tijdsspanne – na de markt op vrijdag en voor de markt van maandagochtend – een logistieke uitdaging die steeds moeilijker te behappen was voor de beperkte groep vrijwilligers waarmee we werken”, zegt voorzitter Vera De Waegenaere.

Meer tijd en ruimte

“Zelfs al konden we voor een aantal aspecten nog een beroep doen op de technische dienst van de stad, op de nieuwe locatie is er meer tijd en ruimte om alles tijdig op te bouwen en af te breken zonder de gigantische en altijd stijgende directe en indirecte kosten van onder andere de tenten en andere installaties.”

Topweekend voor horeca

Bij de handelaars op de Grote Markt valt de beslissing niet in goede aarde. “De voettocht is voor ons altijd een topweekend aan de start van het seizoen. Een weekend waar iedereen naar uitkijkt. Dat de startplaats nu, na al die jaren, verhuist naar het Maerlant Atheneum, is doodjammer. Het zijn al zulke moeilijke tijden voor de horeca”, zegt Pascal Versteghe van brasserie Mercato. Sabine Tanghe, voorzitster van het marktcomité, vraagt zich hardop af of de organisatie dan nog wel subsidies verdient van stad. “Als de lokale ondernemers toch niet meer gesteund worden… Ook onze handelaars zijn trouwens al jaren vaste sponsor van de tweedaagse voettocht”, klinkt het. Aan de essentie van de voettocht wordt volgens de organisatie niet geraakt. “Belangrijk is dat Blankenberge centraal blijft staan en dat ook het internationale karakter bewaard blijft”, besluit Vera De Waegenaere.

Minder subsidies

Die jaarlijkse subsidie van 25.000 euro wordt wellicht gehalveerd. Burgemeester Björn Prasse (Open VLD): “De Tweedaagse Voettocht brengt, met duizenden wandelaars, heel wat extra toerisme teweeg in onze stad. Daarvoor hebben we als lokaal bestuur iets veil. Al zal dat niet langer het volle pond zijn, nu de Grote Markt niet meer het epicentrum is en de start en aankomst op privédomein liggen. Het belangrijkste argument om nog subsidies te geven, is dat start en aankomst in de stad blijven. Blankenberge is meer dan de Grote Markt, en de Tweedaagse Voettocht zal ook met een andere start- en aankomstplaats een pak overnachtingen creëren, en wandelaars zullen nog altijd hun weg vinden naar de Grote Markt.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier