Nieuwe stal voor paardentherapie in PC Sint-Amandus: “Blij dat onze inzet heel wat resultaat oplevert”

Directielid Lien De Corte kwam even een kijkje nemen bij Janne De Roo, Mira en An Vanheste. (foto Regi)
Directielid Lien De Corte kwam even een kijkje nemen bij Janne De Roo, Mira en An Vanheste. (foto Regi)
Redactie KW

De laatste tien jaar zien we dat therapie- en coachingsvormen waarbij paarden worden ingezet om mensen te helpen, steeds populairder worden. Woorden als equicoaching, paardencoaching, equitherapie, paardentherapie zijn dagelijkse voer voor An Vanheste en Janne De Roo, die in PC Sint-Amandus, onderdeel van de organisatie De Broeders van Liefde, daar een volle dagtaak aan hebben.

“We werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid die volgens een bepaalde afdeling beroep kunnen doen op het centrale aanbod. Hippotherapie is daar ook een onderdeel van. Met behulp van onze paarden geven wij paardentherapie”, aldus An Vanheste. “De paarden lopen los in de weide en we gaan er met onze patiënten naartoe. Janne De Roo en ikzelf geven verschillende zaken. Het therapeutisch proces speelt zich af binnen de triade paard-cliënt-therapeut. Bij individuele therapie is er een therapeut en een patiënt. Geven we de groepstherapie, dan komen een aantal patiënten van een bepaalde afdeling en dan zijn we met ons twee.”

“Er zijn ook nog bezoekmomenten”, zegt Janne De Roo. “Dat is meer voor ontspanning en dan moeten we ook met twee zijn, voor de veiligheid. Door corona kan er slechts één afdeling per keer komen.”

Mira is het Brabants boerenpaard dat instaat voor de tochten met de huifkar. “We zijn heel blij dat onze inzet heel wat resultaat oplevert”, aldus nog An Vanheste. “We krijgen heel veel respons en we genieten van het enthousiasme voor al onze facetten. De huifkartochten en bezoekmomenten zijn eerder voor wat oudere mensen, die minder mobiel zijn. Tijdens de tochten met de huifkar komen onze patiënten helemaal tot rust en sommigen vallen zelfs in slaap. De patiënten hebben er een betekenisvolle dagbesteding aan en samen zijn ze op weg in de natuur.”

Werkroulement

“We leggen ook de link naar het dagelijks leven, waarbij ze een activiteit krijgen en kunnen ervaren waarbij ze zelf tot een oplossing komen als er zich een bepaald probleem stelt. Dan volgt er voor ons een terugkoppeling. In de groep is er ook het dynamische dat belangrijk is.”

“Deze paardentherapie is in PC Sint-Amandus zo’n elf jaar geleden opgestart. Al van ‘s morgens is er een patiënt aanwezig om de paarden te voederen, de stallen te kuisen enzomeer. Tussen de sessies door doen de patiënten daarmee verder en geraken op die manier opnieuw in het werkroulement. Het onderhoud van de weide gebeurt met interne jobwerking. Samen met de therapeut kunnen patiënten een nieuwe schuilstal bouwen. Dit alles is er om de mensen te stimuleren en hen terug in het werkveld te krijgen”, besluit An Vanheste.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier