Nieuwe sportjaar van start bij watersportclub SYCOD in Koksijde

"Door de activiteiten uit te breiden, loopt het seizoen langer en groeit ons ledenaantal", zeggen beachmaster Lindsay Pylyser en sportcoach Tom Ameije. © WVH
Redactie KW

Aan de kust bezorgde de voorjaarszon niet alleen de zonnekloppers kriebels, ook de sportievelingen voelden het afgelopen weekend al tintelen. Met de zeilwagenrace SYCOD-cup vond alvast de eerste activiteit van de sportkalender van de Oostduinkerkse beachclub plaats. We gingen de temperatuur opmeten bij beachmaster Lindsay Pylyser en sportcoach Tom Ameije.

SYCOD werd opgericht als ‘Sand Yacht Club Oostduinkerke’, een zeilclub. De vereniging vierde enkele jaren geleden haar zestigste verjaardag en zag het ledenaantal al die tijd tot 1.200 waterratten aandikken. Die vind je in alle leeftijdklassen en ze komen ook van over heel het land naar Oostduinkerke afgezakt.

Meer dan zeilen

“We blijven zeker trouw aan onze roots, maar tegenwoordig kun je hier veel meer doen dan alleen zeilen”, legt Lindsay Pylyser (27) uit Nieuwpoort, die hier werkt als beachmaster, uit. Dat houdt in dat ze als manusje-van-alles evenementen op poten zet, promotie voert en op zoek gaat naar jobstudenten voor de zomerkampen, maar ook herstellingen uitvoert, douches reinigt en de zeilboten een plek voor de club toewijst. “Het zeilseizoen loopt van april tot oktober, maar dit weekend houden we hier al een zeilwagenrace met een internationaal deelnemersveld in verschillende klassen. In ons lessenpakket zitten ook nieuwere zeesporten als SUP (Stand-Up Paddle of Stand-Up Paddle Boarding, red.), foil surfen en kitesurfen. Voor de prokids zomerkampen voorzien we ook activiteiten op het strand of op straat, voor wanneer de omstandigheden op zee niet helemaal meezitten”, overloopt ze het aanbod.

“Met deze kampen willen we kinderen vanaf acht jaar al leren kennismaken met de troeven van de zee, maar ook met de gevaren ervan. Velen zijn alvast snel overtuigd van de natuurkracht en de adrenaline die je bij de verschillende sporten voelt. We zijn er daarbij altijd snel bij om ook de nieuwste hypes in ons pakket aan te bieden”, verklaart sportcoach Tom Ameije (43) het succes van de club. “We blijven zeker de nadruk leggen op het sportieve aspect, maar het extra-sportieve is natuurlijk ook van belang”, wijst hij naar de bar. “Voor vele leden is dit echt hun tweede thuis!”

Sociale media

Om ook de minder sportieve kustfanaten de weg te doen vinden naar de club, zijn er tegenwoordig trouwens ook activiteiten als PYCOD een petanquetornooi een zomerparty of verkleed suppen in de SYCOD-jaarkalender opgenomen. “We zetten daarbij sterk in op onze aanwezigheid op sociale media, met bijvoorbeeld ook aantrekkelijke dronebeelden. Zo kunnen we de binnenlanders wat jaloers maken door hen te laten zien wat er hier allemaal aan de kust gebeurt”, klinkt het nog.

(Wouter Verheecke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier