Nieuwe sporthal op Ieperse Minneplein klaar voor gebruik

foto HD
Redactie KW

Vanaf maandag 18 maart kunnen sportievelingen gebruikmaken van de nieuwe sporthal op het Minneplein. Op enkele infomomenten kregen toekomstige gebruikers van het complex te horen hoe alles werkt.

De sporthal is een publiek-private samenwerking van de stad met het Go!-onderwijs. “Go! voorzag in de grond en de stad betaalde de constructie van de sporthal“, zegt Patrick Benoot, schepen van Sport. “Overdag zal het Gemeenschapsonderwijs het sportcomplex gebruiken voor de lessen lichamelijke opvoeding en vanaf 17 uur, op woensdagnamiddagen, tijdens de weekends en schoolvakanties staat de sporthal ter beschikking van sportclubs, verenigingen en particulieren. Die kunnen een zaal reserveren via de website van de stad.”

Geen zaalwachters

Ivan Decroix, hoofd van de sportdienst, begeleidde de infomomenten. “Op 18 maart nemen we de sporthal officieel in gebruik. In tegenstelling tot de sporthallen in de Leopold III-laan, voorzien we hier geen zaalwachters. Als er problemen zijn, kan de sportdienst altijd een beroep doen op de vele camera’s die in het gebouw hangen om na te gaan wat er gebeurd is.”

Licht en verwarming regelen we automatisch aan de hand van software en domotica volgens de reservaties

De sporthal is uitgerust met drie terreinen en twee akoestische wanden die de zaal in compartimenten kunnen indelen. “Op elk terrein kan je basketbal, volleybal, badminton en tennis spelen. Voor zaal- en minivoetbal moet je de hele sporthal huren. Alle nodige materialen zijn aanwezig, kegeltjes of hesjes om teams te verdelen, moeten de huurders zelf voorzien. Aangezien er geen zaalwachters zijn, moet iedereen zelf de doelen of netten plaatsen en na zijn activiteit het gebruikte materiaal opbergen. Om dat vlekkeloos te laten verlopen, voorzien we de infomomenten.”

Badge

Ivan benadrukt het belang van het juiste schoeisel. “We willen koste wat kost vermijden dat mensen de zaal betreden met schoenen die ze soms buiten dragen. De vloer is splinternieuw en heeft veel geld gekost. Er zit snel een steentje vast in je zool en het zou zonde zijn om zo krassen in het terrein te trekken. Dat hebben we meegemaakt in de sporthal aan het zwembad. Die vloer is helemaal kapot, dat willen we hier absoluut vermijden.”

Niet iedereen kan het complex zomaar binnenwandelen. “Om de sporthal te betreden en alle deuren te openen, heb je een badge nodig. Die kan je verkrijgen op de sportdienst in de Leopold III-laan. Voor groepen voorzien we maximum drie badges.” De sporthal is ook uitgerust met kleedkamers. “We hebben zes groepskleedkamers voorzien, elk met een capaciteit van ongeveer 30 mensen. Ideaal dus voor scholen. Elke kleedkamer heeft zes douches en een trekker. We rekenen op de fair play van de gebruikers om de ruimtes netjes achter te laten. Per zaaldeel kan je twee kleedruimtes aanvragen, een voor mannen en een voor vrouwen. Er zijn ook enkele individuele kleedkamers voor leerkrachten, scheidsrechters of trainers en kleedkamers aangepast voor mensen met een handicap.” Opvallend is dat het hele complex geen schakelaars heeft voor licht of verwarming. “Licht en verwarming regelen we automatisch aan de hand van software en domotica volgens de reservaties. Zo kunnen we heel wat energie besparen.”

Reserveren

Tot 1 augustus zal de sporthal vooral beschikbaar zijn voor particulieren. “Op 1 augustus start het nieuwe sportseizoen bij veel clubs. Dan bekijken we welke clubs er in de Leopold III-laan zullen trainen en welke op het Minneplein. Uiteraard zal er ook dan nog altijd ruimte zijn voor individuen of kleine groepen. Het is wel zo dat we voorrang zullen verlenen aan mensen die minstens drie maanden op een bepaald tijdstip reserveren ten opzichte van occasionele sporters. Mensen die sporadisch komen sporten, zullen we eerder doorverwijzen naar de sporthal bij het zwembad. In augustus plannen we ook enkele infomomenten, zodat we meer gebruikers kunnen toelaten, want het is zo dat enkel mensen die op een infomoment aanwezig waren, een badge kunnen krijgen.” Wie geïnteresseerd is, kan bij de sportdienst een zaaldeel reserveren van 8 tot 22.30 uur.

(HD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier