Nieuwe sandalen en feestelijke vlaggen voor Heilig Bloedprocessie in Brugge

Stefan Vankerkhoven

In de aanloop naar de Heilig Bloedprocessie, die op Hemelvaartdag uitgaat, sieren nieuwe vlaggen de hoofdstraten in Brugge. Er werd ook geïnvesteerd in 1.000 paar nieuwe sandalen voor figuranten.

William De Grootte, voorzitter van de vzw Heilig bloedprocessie, is een tevreden man. Hij sloot onlangs een convenant met de stad Brugge die toetreedt als organisator van de processie en een deel van de 200.000 euro kosten voor de jaarlijkse ommegang op zich neemt. Bovendien wordt het contract met de Nationale Loterij vernieuwd. Voor de vernieuwingen van de editie 2018 schenkt die alvast 62.000 euro.

Een deel van dat geld, liefst 33.000 euro, ging naar de aankoop van nieuwe sandalen voor 1.000 figuranten. De 51 leden van het Getuigeniskoor, dat hulde brengt aan het Heilig bloed, stappen op donderdag 10 mei dan weer op in splinternieuw kostuums: zwarte gewaden met rood en wit, voorzien van een speld met de afbeelding van de pelikaan. Die staat symbool voor Christus.

Liefst 1.000 figuranten krijgen een nieuw paar sandalen. Prijskaartje: 33.000 euro.
Liefst 1.000 figuranten krijgen een nieuw paar sandalen. Prijskaartje: 33.000 euro.© Davy Coghe

Voor het eerst worden de klanken van de mobiele beiaard begeleid door vrouwelijke vendeliers. Tien Brugse dames werden na het opdoeken van Aglaja opgeleid tot sierlijke vlaggenzwaaiers. In een choreografie van Jolien Smis hanteren zij 3 meter lange vlaggen.

Er werd ook geïnvesteerd in twintig grote vlaggen, die de hoofdstraten sieren. De Edele confrérie liet het Atelier Waelkens de vlaggen maken, het Brugs Handelscentrum stond in voor de ophanging.

(SVK-foto’s Davy Coghe)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.