Nieuwe Samenkomst wordt het groene hart van Ledegem

Het definitieve ontwerp van de Samenkomst werd voorgesteld tijdens een infomoment. © Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De gemeente Ledegem stelde maandagavond het definitieve ontwerp van de site van de Samenkomst aan de toekomstige gebruikers voor. De huidige zaal gaat er in april tegen de vlakte. Naast twee gloednieuwe gebouwen is er ook veel aandacht voor extra groen. “We willen hier graag het groene hart van de gemeente maken met verschillende kleinere ontmoetingsplekken.”

De Samenkomst is een van de meest gebruikte zalen in de gemeente. De zaal is echter verouderd en haalt de hedendaagse energienormen niet. Terwijl verschillende andere gemeenten grote bouwprojecten op de lange baan schuiven, trekt de gemeente Ledegem de komende jaren nog steeds de kaart van dit project.

“Voor onze verenigingen is dit heel erg belangrijk. We beschikken met de gemeente ook over voldoende financiële mogelijkheden om dit project van 3 miljoen euro te realiseren. Het is de bedoeling dat de site in 2025 volledig af is. Ook het volgende gemeentebestuur zal dus nog mee investeren in dit project”, aldus burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD).

Ontmoeting centraal

In april 2023 gaan de huidige Samenkomst en de oude academiegebouwen tegen de vlakte. De architecten van AE Architecten en Czvek-Rigby en landschapsarchitecten van het ‘Atelier voor groene ruimte’ zochten naar een manier om van de site van De Samenkomst een echte ontmoetingsplaats te maken. “Het groene hart van de gemeente.”

“Nu is de site vooral nog beton en grijs, maar daar komt echt verandering in. Het wordt een plaats waar ontmoeting centraal staat en verenigingen zich thuis voelen. Zo komt er 2.000 m² aan groenruimte opgedeeld in verschillende kleinere ontmoetingsplekjes”, vertelt schepen van patrimonium Geert Dessein (CD&V/VD).

Een blik op het interieur van de nieuwe Samenkomst.
Een blik op het interieur van de nieuwe Samenkomst. © Ae-architecten en Czvek Rigby

Er werd gekozen voor twee gebouwen. De toekomstige nieuwe Samenkomst zal zowel via de Rollegemstraat als de Sint-Eloois-Winkelstraat bereikbaar zijn. In het gebouw komt er zowel een grote als een kleine zaal. Het is de bedoeling dat de nieuwe zaal voor elk soort evenement gebruikt kan worden: van een eetfestijn tot een fuif.

In het andere nieuwe gebouw is er plaats voor de muziekschool, de teken- en kunstklas, de harmonie en de theater- en woordklas. Dit nieuwe gebouw, bestaande uit een gelijkvloers en twee niveaus, komt langs de Sint-Eloois-Winkelstraat.

Tijdelijke verhuis

“Tijdens de bouwwerken gaan we voor de verschillende gebruikers op zoek naar een geschikte tijdelijke locatie”, aldus schepen Geert Dessein. Daarbij worden momenteel verschillende mogelijkheden onderzocht. Onder andere de mogelijkheid om het pand waar vroeger Ampe’s Gym huisde, wordt daarbij bekeken. “Maar voorlopig staat er nog niets vast. We gaan hiervoor nog graag in overleg met de betrokken verenigingen.”

De bestaande jeugdlokalen blijven gewoon staan, maar de jongerenverenigingen zullen enige hinder ondervinden tijdens de werken. “Tijdens de werken zullen de jongeren gebruik kunnen maken van de toiletten die gebruikt worden tijdens de speelpleinwerking. Die bevinden zich op wandelafstand. We voorzien ook een werfkast zodat de jongeren ook in die periode over elektriciteit beschikken”, aldus Tim Lucker, hoofd patrimonium binnen de gemeente.

De Samenkomst moet het groene hart van de gemeente worden.
De Samenkomst moet het groene hart van de gemeente worden. © Ae-architecten en Czvek Rigby en Atelier voor groene ruimte

Verschillende verenigingen tekenden maandagavond present op een infomoment in het administratief centrum. Zij werden de voorbije maanden nauw betrokken bij het tot stand komen van het project. “Het is inmiddels het vijfde participatiemoment.”

“Inmiddels is er binnen het ontwerp, op vraag van de verenigingen, al een pak veranderd. Zo ziet de inrichting van de gebouwen er al heel anders uit. Doordat we de verenigingen en gebruikers laten meedenken helpen ze zelf ook mee om van de site van de Samenkomst hun toekomstige thuis te maken”, aldus schepen Dessein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier