Nieuwe richtingen en nieuwbouw in SBSO Sterrebos -Campus Ter Sterre in Moorslede

Directeur Wim Vandorpe, IT-verantwoordelijke Elisa Castelein en technisch adviseur Thomas Salomez zoeken nog nieuwe collega's. Geïnteresseerde leerkrachten mogen zich altijd aanmelden.© JS
Directeur Wim Vandorpe, IT-verantwoordelijke Elisa Castelein en technisch adviseur Thomas Salomez zoeken nog nieuwe collega's. Geïnteresseerde leerkrachten mogen zich altijd aanmelden.© JS
Redactie KW

SBSO Sterrebos-Campus Ter Sterre in Moorslede biedt vanaf volgend schooljaar negen richtingen vanaf het derde jaar aan, terwijl leerlingen nu kunnen kiezen uit vijf richtingen. De lessen zullen vanaf september plaatsvinden in de nieuwbouw die bijna af is.

Dat Ter Sterre jaar na jaar groeit is duidelijk te zien aan de leerlingenaantallen. De school langs de Passendaalsestraat, was ook vroeger een staatsschool. Vele Moorsledenaars volgden er les. Sinds 2008 is Ter Sterre er gevestigd. Ter Sterre maakt deel uit van SBSO Sterrebos. De school richt zich op kinderen met autisme. Momenteel volgen er 170 middelbare schoolkinderen les, twintig meer dan vorig jaar.

“Bij de start van volgend jaar verwachten we 190 leerlingen”, aldus Wim Vandorpe, die er sinds begin dit schooljaar directeur is. Zijn lerarenkorps staat voor enkele spannende maanden. Het bouwen van een nieuw schoolgebouw op de hoek van de Passendaalsestraat en Stadendreve nadert haar eindfase. “In juni willen we alles verhuizen om dan in september daar te starten. Eenmaal dat is gebeurd, gaan we een van onze twee oude gebouwen afbreken.”

De nieuwbouw zal 31 nieuwe lokalen tellen, maar bevat bijvoorbeeld ook een nieuwe refter. Wat er precies komt op de plaats van het af te breken gebouw is voorlopig nog onduidelijk. “Er kan bijvoorbeeld een sportveldje komen, maar dat is allemaal nog verre van zeker. In de toekomst hopen we ook om het tweede oude gebouw te kunnen slopen, maar dat gebouw blijft voorlopig nog nodig om de kinderen in op te vangen. Plannen voor een bijkomende nieuwbouw zijn er nog niet.”

Het lerarenkorps telt af naar de eerste werkdag in de nieuwbouw. “De huidige infrastructuur is erg verouderd. In de zomer is het in de klassen soms superheet, in de winter is een dikke trui vaak meer dan nodig. Door het groeiend aantal leerlingen kwamen we ook in de problemen met het aantal klassen. De nieuwbouw zal een serieuze meerwaarde betekenen voor Ter Sterre”, aldus IT-verantwoordelijke Elisa Castelein en technisch adviseur Tomas Salomez.

Nieuwe richtingen

Ondertussen is men binnen de school volop bezig met een fikse hervorming. Momenteel kunnen de leerlingen kiezen tussen de drie ASO-richtingen humane wetenschappen, wiskunde-wetenschappen en economie, de TSO-richting grafische technieken en de BSO-richting tuinbouw. “Vanaf volgend jaar bieden we vanaf het derde jaar negen richtingen aan, verdeeld over drie domeinen: STEM, maatschappij en welzijn en kunst en creatie. Dit is een serieuze opwaardering van ons TSO- en BSO aanbod.”

“Nieuwbouw, hervormingen én corona… We beleven nu wel heel spannende tijden”

De negen richtingen krijgen de naam natuurwetenschappen, humane wetenschappen, architecturale en beeldende vorming (drie ASO-richtingen), biotechnieken, maatschappij en welzijn, grafische technieken (drie TSO-richtingen), plant/dier/milieu, zorg en welzijn en decor/etalage (drie BSO-richtingen). Voor de leerlingen die momenteel tuinbouw volgen, is er vanaf volgend jaar een zevende jaar. “Op die manier kunnen ze hier ook hun beroepsdiploma behalen, terwijl ze vroeger altijd nog voor een jaar naar een andere school moesten.” De school is momenteel op zoek naar enkele nieuwe leerkrachten om het team te versterken. Geïnteresseerden kunnen nu al contact opnemen met de school. De contactgegevens zijn te vinden via de website van de school. Momenteel zijn er reeds een tachtigtal personeelsleden verbonden aan Ter Sterre. “We beschikken momenteel over een jong en enthousiast team”, aldus de directeur.

Wim Vandorpe begon pas aan het begin van dit schooljaar met zijn job als directeur van Ter Sterre. “Inmiddels voel ik me er al heel erg thuis. Door de corona-omstandigheden, de hervormingen binnen de richtingen en de nieuwbouw beleven we nu wel heel spannende tijden. Samen met het personeel ga ik graag die uitdagingen aan.”

Afkoelingsweek

Tijdens de afkoelingsweek probeert de school ook haar leerlingen op een creatieve manier bezig te houden. Zo organiseren de leerkrachten bijvoorbeeld een quiz, een belevingsactiviteit of wordt er online een recept van een gerecht uitgelegd. Vrijdag strijkt Radio Ter Sterre neer op de speelplaats en wordt er vanuit de school radio voor de leerlingen gemaakt.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier