Nieuwe reus in Moorslede is eerbetoon aan gewezen wielrenner

Luc d'Haene, Maurice Huyghebaert, Rik Lybeer, Filip Cardoen, Johny Serruys, Gerda Verhanneman en vooraan de sponsors Gino Vannieuwenhuyse, Sonia Vannieuwenhuyse, Tigo Vandommen. (foto JS)
Redactie KW

Met een nieuwe reus brengt de heemkundige kring Moorslede een hulde aan voormalig beroepswielrenner Cyrille Van Hauwaert. Hij gooide in het begin van de twintigste eeuw internationaal hoge ogen. “We hebben al twee mythische figuren, onze derde reus wordt een historische figuur.”

Vijf jaar geleden blies de Moorsleedse heemkundige kring nieuw leven in de reuzen Grimmert en Freya. In het kader van de Open Monumentendag werden de twee figuren toen in het centrum van Moorslede voorgesteld en gedoopt.

“Met Grimmert en Freya hebben we al twee mythische figuren. Straks zullen we met reus Cyrille Van Hauwaert een historische figuur in het straatbeeld brengen”, aldus Rik Lybeer, voorzitter van de lokale heemkundige kring.

De Leeuw

Cyrille Van Hauwaert was afkomstig van de Moorsleedse deelgemeente Slypskapelle. Hij was wielerprof van 1907 tot 1915 en had, net als Johan Museeuw, De Leeuw van Vlaanderen als bijnaam.

Hij was ook de eerste Belg die de klassiekers Bordeaux-Parijs, Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix op zijn naam wist te schrijven. In 1909 won hij als eerste Belg een etappe in de Tour de France. Datzelfde jaar kroonde hij zich ook tot Belgisch kampioen. “We geven de reus dan ook een tricolore tenue”, zegt Filip Cardoen, die een karikatuur maakte van het hoofd van Van Hauwaert. Cardoen, die in het verleden al verschillende borden maakte met de figuur van Cyrille, is ook lid van de heemkundige kring.

“Reus Cyrille moet wielerdorp Moorslede extra op de kaart zetten”

Aalsterse carnavalisten boetseerden uiteindelijk de kop die straks op het reuzenlichaam van de nieuwe reus moet passen.

wielerwedstrijden

Normaal gezien zou reus Cyrille zijn eerste opwachting dit voorjaar al maken, bij de passage van de wielerklassieker Gent-Wevelgem in Moorslede en op de fietsmarathon.

De wedstrijd en het evenement werden door de coronacrisis echter afgelast. Reus Cyrille wordt op 13 september, op Open Monumentendag, aan het grote publiek getoond.

“Het is de bedoeling dat de reus telkens bij plaatselijke wielerwedstrijden naar buiten komt om wielerdorp Moorslede extra op de kaart te zetten”, zegt Rik Lybeer. “Een straat en een monument zijn er al ter ere van Cyrille Van Hauwaert. Met deze reus zetten we zijn wielerprestaties nog eens extra in de verf.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier