Nieuwe reddingsboot van Blankenbergse Zeereddingsdienst wellicht dit jaar nog in het water met steun van organisaties

Camille Jonckheere

Eind 2023 zal de nieuwe reddingsboot voor vzw Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst wellicht in het water gelaten worden. “Vier jaar geleden kwamen we met het idee, want een van onze boten is bijna 33 jaar oud en mag stilaan vervangen worden”, legt Jannis Vermoere uit. De hele klus zal wellicht 1,2 miljoen euro kosten en daarvoor rekent de vzw vooral op sponsors en giften.

In 2019 speelde het idee al bij de vzw Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst om een nieuwe reddingsboot aan te schaffen. “We hebben er nu drie: een kleintje van 7,5 meter, de ‘Sterken Dries’ van 13,5 meter lang en de grootste boot ‘Straffe Hendrik’ van 15 meter. Het is die laatste van bijna 33 jaar oud, die we willen vervangen. Op dit moment is die nog compleet in orde en gebruiken we die bijna dagelijks op zee. Maar we willen al vooruitblikken en het oudere materiaal op tijd vervangen”, vertelt Jannis Vermoere van het bestuur.

Een jaar later zat het bestuur samen met de architecten om een begroting en plannen op te maken. “De kostprijs voor het totaalpakketje zal ongeveer 1,2 miljoen euro zijn. Voor de motoren, de apparatuur en de afwerkingen hadden we als vzw niet voldoende budget. Daarom hebben we sponsors en giften verzameld. Onlangs kregen we nog een donatie van de haven Antwerpen-Brugge. Dat is een mooie appreciatie voor ons vele werk, maar we zijn nog steeds op zoek naar een laatste stuk van het budget. Daarom blijven we lobbyen voor sponsoring.”

Operationeel eind 2023

De boot wordt gemaakt samen met scheepswerf Habbeké in Hoorn in Nederland. “Zonder sponsoring zouden we ons dat niet kunnen veroorloven”, gaat Jannis verder. “Dan zouden we de boot naar België moeten laten overkomen om hem zelf af te werken. In dat geval zou die pas in 2026 af zijn en dan zouden we ook veel tijd moeten steken in het maken van de reddingsboot in plaats van in onze reddingsdienst zelf.”

“Zonder sponsoring zouden we de bouw van de boot niet kunnen uitbesteden en zou die pas in 2026 af zijn”

En als alles goed verloopt, zal de reddingsboot dit jaar nog operationeel zijn. “De werken aan de boot gaan erop vooruit, we hebben een goed contact met de bouwwerf. Het is een compleet nieuw ontwerp voor een boot, dus er zullen ook nog enkele dingen moeten uitgetest worden, zoals waar exact de zoeklampen moeten geplaatst worden. We hebben ook nog stuk sponsoring nodig om het totaalbudget te halen, maar we hopen dat de reddingsboot tegen het einde van het jaar bij ons is en het water in kan.” Meer informatie over de bouw van de reddingsboot kan je vinden via deze link.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier