Nieuwe ploeg neemt werking dierenasiel De Grensstreek in handen

Zondagvoormiddag werd de nieuwe bestuursploeg van het dierenasiel De Grensstreek in Rekkem voorgesteld. Ruim veertig vrijwilligers die interesse tonen in de werking, kwamen opdagen en enkele onder hen wilden samen met de nieuwe verantwoordelijken Sylvie Ossieur en Brenda Devos op de foto. © WO
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Met een nieuwe ploeg, vernieuwde moed en heel wat liefde voor onze viervoeters waait er vanaf januari 2020 een nieuwe wind doorheen dierenasiel De Grensstreek. Brenda Devos en Sylvie Ossieur nemen het roer over van Monique Blancke.

Meer dan twintig jaar stond Monique Blancke (67), omringd door vrijwilligers, klaar om dieren in nood te helpen. Agenten van de politiezone Grensleie en medewerkers van de stadsbesturen van Menen en Wevelgem hadden haar telefoonnummer altijd dichtbij. Loslopende honden, verwaarloosde huisdieren of andere viervoeters in nood kwamen dan ook steevast in de hoeve van dierenasiel De Grensstreek in Rekkem terecht.

Met deze werklast en permanente beschikbaarheid kwamen ook enkele pijnpunten aan het licht. De aftandse gebouwen op de LAR raakten niet gerenoveerd en ook werd de zoektocht naar nieuwe vrijwilligers er niet eenvoudiger op. Vorig jaar dook dan ook voor het eerst de keiharde vraag op: is dierenasiel De Grensstreek op sterven na dood?

Nieuwe ploeg

Het was dan ook met fierheid dat schepen van Dierenwelzijn Virginie Breye (N-VA) een verjonging en vernieuwing van het asiel kon aankondigen. Twee vrouwen gaan er, in de vorm van een gloednieuwe vzw, het levenswerk van Monique en haar team moderniseren en uitbouwen. Brenda Devos (40) en Sylvie Ossieur (49), beiden met roots in het Wevelgemse, nemen het roer in januari 2020 over. “We doen dit met heel veel goesting”, steekt het goedlachse duo van wal.

Brenda Devos - voor de honden - en Sylvie Ossieur - voor de katten - zijn de nieuwe steunpilaren van het dierenasiel in Menen.
Brenda Devos – voor de honden – en Sylvie Ossieur – voor de katten – zijn de nieuwe steunpilaren van het dierenasiel in Menen.© WO

“We blijven actief op de huidige terreinen op de LAR”, vervolgt Sylvie. “Samen met het stadsbestuur werd het contact met de eigenaar hernomen in een poging de mogelijkheden voor een opfrissing te bekijken. Brenda is fiscalist van opleiding en heeft een hart voor dieren, ikzelf ben reeds actief in de sector van het dierenwelzijn via mijn kattenoppas Felix Fortuna. Het is die combinatie van verschillende werelden die we volop zullen uitspelen.”

Deze frisse insteek brengt ook een moderne aanpak en enkele revolutionaire technieken met zich mee. “We zullen gebruik maken van het Amerikaanse systeem ‘Meet Your Match'”, gaat Sylvie verder. “Kandidaten krijgen een vragenlijst voorgeschoteld waarmee we een profiel zullen opstellen. Op die manier weten we meteen hoe we dieren en mensen kunnen gaan matchen. Initieel gaat dit enkel met katten gebeuren, later gaan we ook proberen om dit ook met honden te gaan toepassen.”

Nieuwe naam?

Een nieuwe wind staat ook gelijk aan een nieuwe naam, al wordt hier vooral gekeken naar de inwoners van de grensstad voor suggesties. “Een nieuwe naam dringt zich inderdaad op”, aldus Sylvie nog. “Daarvoor zoeken we dus nog voorstellen. Tot en met 11 december kan iedereen een voorstel indienen en dan kiezen we de drie meest passende voorstellen. Op onze facebookpagina kan iedereen dan stemmen op de naam van hun voorkeur.”

Tijdens de persvoorstelling, die op veel belangstelling kon rekenen, werd ook de staat van de huidige gebouwen door een van de aanwezigen aangehaald. Schepen Virginie Breye reageerde overtuigd. “Het huurcontract van de huidige locatie eindigt in maart 2020”, zei ze. “In het verleden waren er twijfels over de vergunningen die nodig waren maar ondertussen weten we dat, vanwege het maatschappelijke karakter van het asiel, het er probleemloos mag blijven. De plaats is dan ook ideaal, vlot toegankelijk zonder dat het hinder voor omwonenden kan veroorzaken. Indien we in maart het huurcontract willen vernieuwen zullen renovatiewerken zich opdringen. Een compleet nieuw gebouw is ook een mogelijke piste.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier