Nieuwe plannen voor woonzorgcentrum doen protest niet verdwijnen

Jean-Pierre Maes stelt deze grond naast de Mezestraat als ruilgebied voor. (foto JS)
Redactie KW

Zevenentwintig omwonenden tekenden eind mei een petitie tegen de bouw van het woonzorgcentrum in Helkijn, twee maanden nadat bouwheer Curando de hernieuwde bouwplannen ingediend had. “We zijn niet tégen het wzc, maar protesteren tegen de bouwlocatie van het project”, zegt initiatiefnemer Jean-Pierre Maes.

Al sinds 2011 loopt er een bouwdossier voor het project. Toen mikte men nog op het bouwjaar 2020. Inmiddels is die deadline al met twee jaar uitgesteld. De kans dat het woonzorgcentrum er voor 2023 nog komt, is niet groot. Zeker nu landbouwer Pierre Maes opnieuw protest heeft laten optekenen.

“In januari 2015 heb ik ook een petitie laten verspreiden”, vertelt Maes, wiens hoeve zich net naast de huidige bouwlocatie van het wzc bevindt. “Toen is die ongegrond verklaard. Ook in beroep bij de provincie bleef de vergunning ongewijzigd. Maar na mijn bezwaar bij de Raad van Vergunningsbetwistingen, heeft die in 2017 de vergunning alsnog ingetrokken.”

Een miljoen euro

De Raad stelde inbreuken vast op het ruimtelijk uitvoeringsplan. Gevolg: de bouwplannen mochten de prullenbak in en vzw Curando en de gemeente Spiere-Helkijn moesten opnieuw rond de tekentafel gaan zitten. Het vernieuwde bouwplan schroefde het aantal kamers terug naar dertig en maakte plaats voor een brasserie. Curando hoest zo’n vijf miljoen euro op voor het project, Spiere-Helkijn doet met een miljoen een stevige duit in het zakje.

“Een cheque van een miljoen euro! Het is onbegrijpelijk”, schudt Maes het hoofd. “Een tegenzet van de gemeente, die vzw Curando in 2015 de bouwlocatie opdrong. Maar na de uitreiking van de vergunning had Curando twee jaar om een locatie te zoeken in Spiere-Helkijn. Als we op een gedegen manier gehoord waren geweest, had deze rompslomp voorkomen kunnen worden.

Pas op, de petitie is niet bedoeld tegen de bouw van het wzc, wél tegen de bouwlocatie ervan. Men plant het rusthuis nu midden in een woongebied, net naast de drukke Elleboogstraat. Ook het tekort aan parkeerplaatsen in de buurt zal groter worden als het wzc er op die plek komt.”

Alternatieve plek

Maes stelde al een alternatieve plaats voor, niet ver van de huidige locatie, tussen de Mezenstraat en de Lijsterstraat in Helkijn.

Nieuwe plannen voor woonzorgcentrum doen protest niet verdwijnen

“Het is er verkeersvrij door enkele hinderblokken”, legt Maes uit. “De rusthuisbewoners hebben er ook zicht op de Scheldevallei, terwijl ze in de huidige omstandigheden uit zouden kijken op een paar loodsen. De bouwgrond valt bovendien makkelijk te ruilen, want het is eigendom van de sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Haard, dat enkele woningen aanpalend aan de huidige locatie bezit.”

De gemeente gaf echter geen gehoor aan dat scenario, waarna Maes zich gedwongen zag om gerechtelijke stappen te ondernemen. “Het gebrek aan visie in de gemeente is soms stuitend. Ook bij het project rond het Oud Zwembad luisterde niemand en kijk: ze moeten het nu verkopen. Wat als de petitie ongegrond wordt verklaard? Dan ga ik zeker door, in het belang van de mensen die hier wonen. Ik wil vermijden dat ons karakteristiek dorpje zijn charme volledig kwijtspeelt”, besluit Maes.

Ruilen van bouwgrond? Dat is absurd”

De burgemeester van Spiere-Helkijn, Dirk Walraet (Lijst Burgemeester), gaat niet akkoord met de visie van Jean-Pierre Maes. “Hij heeft een heel andere zienswijze op het project dan de gemeente. Het ruilen van de bouwgrond zou absurd zijn, want dat zou een nieuwe behoeftigheidsstudie impliceren. Dat kost ons nog eens vier à vijf jaar (het project werd al in 2011 opgestart, red.). De bureaucratische rompslomp is ons te groot. Bovendien is de locatie helemaal niet plompverloren gekozen. Het is de politiek van vzw Curando om alle woonconstructies voor ouderen in bestaande woonkernen in te passen. De rusthuisbewoners naar een uithoek van het dorp verwijzen zou nefast zijn voor hun sociaal leven. Onze gevolmachtigde ambtenaar buigt zich nu over de petitie. Wij verwachten zijn advies tegen het schepencollege op 24 juni. Pas dan kunnen we oordelen of de klacht gegrond is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier