Nieuwe pesticidefabriek in woonwijk: “Dat wil je toch niet in je achtertuin?”

Het bedrijfspand op de achtergrond zorgt voor onrust. (foto Pieterjan Neyrinck)
Het bedrijfspand op de achtergrond zorgt voor onrust. (foto Pieterjan Neyrinck)
Redactie KW

Er bestaat ongerustheid over de mogelijke komst van een nieuwe fabriek in Sint-Eloois-Vijve. Bio Services International (BSI) uit Anzegem diende een aanvraag voor een omgevingsvergunning in en wil zijn intrek nemen in een pand langs de Leie. Enkele bezorgde buurtbewoners trekken aan de alarmbel, maar het bedrijf sust. “We doen dit al jaren in Vichte, zonder problemen.”

Bio Services International uit de Jagershoek in Vichte is fabrikant van diverse onderhouds- en bestrijdingsmiddelen in domeinen zoals insecten, dieren, bemesting, vijver en zwembad. Bekende producten zijn de insecticidespray Bio Kill en mosbestrijdingsmiddel Empress Garden. Het bedrijf zag het levenslicht in 1995, is eveneens actief in Nederland en Frankrijk én heeft plannen om een nieuwe site te openen aan de Barrage in Sint-Eloois-Vijve. Daar voorziet het bedrijf een meng- en afvulinstallatie voor vloeibare biocide en een opslagsysteem voor grondstoffen, staat te lezen in de aanvraag van de omgevingsvergunning.

Hoewel het bedrijfsgebouw er al jaren staat, is de komst van BSI niet naar de zin van omwonenden. Op het Omgevingsloket zijn er intussen 60 – overwegend anonieme – bezwaarschriften terug te vinden. Eén van de buurtbewoners doet zijn verhaal. “Ik ben geen expert, maar de chemische stoffen die het bedrijf oplijst in de documenten zijn niet bepaald geruststellend. Een bedrijf dat bezig is met chemische middelen, in onze achtertuin, dat wil je toch niet”, zegt Johan (65), die op honderd meter van de fabriek woont en 500 flyers verspreidde onder inwoners van Sint-Eloois-Vijve.

Woongebied

Niet enkel het feit dat er met chemische stoffen gewerkt zal worden, maar vooral de locatie baart dus zorgen. Het bedrijf komt op wandelafstand van woongebied en paalt aan de historische site van de Lourdesgrot. “Ook staat er een project met 90 woningen aan de Spoorweglaan op de planning. Eerst een aantrekkelijke woonkern stichten en jonge gezinnen lokken, om ze daarna op te zadelen met zo’n bedrijf”, vervolgt Johan, die bekommerd is om het vrachtverkeer dat Bio Services International met zich meebrengt. “Toch wil ik benadrukken dat ik op zich niks tegen het bedrijf heb. Als de aanvraag in orde blijkt, dan mag het hier activiteiten ontplooien. Wel vind ik het belangrijk om waakzaam te zijn.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Kristof Chanterie (CD&V) bevestigt de aanvraag tot een milieuvergunning. “Het gaat om een bedrijf uit klasse twee, wat betekent dat de productie een minder grote milieu-impact met zich meebrengt. Tijdens het openbaar onderzoek hebben we 60 bezwaarschriften ontvangen, die onze milieudienst in detail zal bekijken. We wachten ook nog op een advies van de hogere overheid”, besluit de schepen, die meegeeft dat de beslissing gedurende de maand januari of februari zal vallen.

(foto PNW)
(foto PNW)

Bij Bio Services International (BSI) spreekt de directie van een ongegronde schrik. “We zijn géén fabrikant van chemische producten, maar gebruiken bepaalde middelen om gewasbeschermers en producten tegen ongedierte en insecten te maken. Vaak doen we een beroep op natuurlijke stoffen, zoals bloemen- en plantenextracten, die zeer veilig zijn”, zegt topman Bernard Vercaemst.

“De productie die we in Sint-Eloois-Vijve willen onderbrengen, gebeurt nu al in Vichte ook. In december is het FAVV ( Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, red .) hier gepasseerd voor een onaangekondigde controle, met een perfect rapport als resultaat.”

Zwaar vervoer?

Ook de vrees voor zwaar vervoer is volgens de topman onnodig. “Het logistieke centrum van het bedrijf blijft in Vichte. In het gebouw langs de Barrage komt een automatische installatie voor een deel van onze productie. Qua verkeer gaat het om de aan- en afvoer van grondstoffen en afgewerkte producten. Hier zullen drie tot maximaal vijf vrachtwagens per dag passeren, schat ik”, besluit Vercaemst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier