Nieuwe parking van De Blankaart wordt officieel geopend

Op dinsdag 22 december werd in Woumen de parking van het provinciaal domein De Blankaart geopend.

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe en burgemeester Lies Laridon poseren op de vernieuwde parking.©type=
Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe en burgemeester Lies Laridon poseren op de vernieuwde parking.©type=”Seq” annie callewaert AC

“Dit jaar is De Blankaart een heel druk bezocht gebied, heel wat mensen ontdekten de waarde van het nabije groen. Met de provincie hebben we, door de herinrichting van de parking, geïnvesteerd in het onthaal op het domein. Er zijn vier parkeerplaatsen voor mindervaliden voorzien en daardoor zijn er drie parkeerplaatsen minder, maar komt het totaal nog altijd op 97 parkeerplaatsen”, aldus gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.

“Daarbij hebben we gekozen om op de parkeervlakken een nieuwe toplaag te voorzien die de waterdoorlaatbaarheid verbetert en er zo voor zorgt dat mensen die uit de auto stappen niet met hun voeten in een plas belanden. We kozen voor natuursteengrind dat uit het Franse Boulogne-sur-Mer komt en op die manier is ook de impact op het milieu door het vervoer van materialen beperkt gebleven. De klinkers in de middenstroken werden hersteld.”

Naast de werken aan de parkeerplaatsen werd ook voor groenvoorziening gezorgd. “We hebben onder meer extra meidoornmassieven aangeplant en ook hagen. Bij de ingang komt een bloemrijk grasland dat aansluit bij het polderlandschap van de Blankaart”, gaat gedeputeerde Vanlerberghe verder.

Goede samenwerking

“In 2015 werden bij werken de stronken van veeneiken opgegraven. Deze zijn duizenden jaren oud en door de omstandigheden in de Blankaart zijn die heel goed bewaard gebleven. De 12 zwarte stronken vonden hun plaats in de bloemrijke graslanden aan de inkomzone. Het verhaal van de veeneik zal in de toekomst verteld worden in en rond het bezoekerscentrum.”

De werken zijn gestart op 2 november en nu helemaal afgerond. “De werken werden aangelegd door BV Geb. Dewulf-tuinaanleg uit Boezinge en kosten 47.665,79 euro, exclusief btw”, geeft gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe nog mee.

“We zijn heel blij met deze investering”, aldus burgemeester Lies Laridon. “De bereikbaarheid van het domein is heel belangrijk, vooral nu zovelen de eigen streek en haar natuur herontdekken. De parking is veel verbeterd. De investering die de provincie hier deed, getuigt van een goede samenwerking tussen de provincie en stad Diksmuide.”

In de toekomst plant de provincie nog werken aan het bezoekerscentrum. “Wat we graag willen is het bezoekerscentrum herinrichten. We hopen de studieronde in 2021 klaar te hebben en misschien al te kunnen starten met de werken”, besluit gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.

(AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.