Nieuwe parking in Gasstraat tegen half november klaar

Burgemeester Youro Casier op de bouwwerf. © LVW
Redactie KW

Afhankelijk van de weersomstandigheden zou de nieuwe parking voor langparkeren op de gronden van de oude gasfabriek in de Gasstraat halfweg november klaar moeten zijn. De werken lagen lang stil wegens een wijziging van het concept. Eerst moest de vervuilende grond worden gesaneerd. De werken worden uitgevoerd door nv Cnockaert. Er zal plaats zijn voor zo’n 70 auto’s.

“Nu focussen we ons volledig op de aanleg van de randparking”, aldus burgemeester Youro Casier (Vooruit). “Na het bouwverlof startte de aannemer met de voorbereidende werken voor de aanleg van de onderfundering, samen met de boordstenen, de trekputten en de kantstroken. Ondertussen is men begonnen met de fundering. Om de nodige stabiliteit te bieden, zal deze nog met netten versterkt worden. Daarna volgt de aanleg van het wegdek. De groenaanleg wordt voorzien in het volgende plantseizoen.” Oorzaak van het gewijzigd concept is de Japanse duizendknoop, een plant. Daardoor was het gebruik van waterdoorlatende materialen niet aangewezen. Het gevaar is immers reëel dat de Japanse duizendknoop door de voegen alle verharding zal opsteken.

Steenakker

De totale kostprijs bedraagt 800.627,51 euro, btw inbegrepen. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) subsidieert de helft van de saneringswerken. De afwerking was voorzien in juli, maar dat wordt nu dus later. Na de ingebruikname van deze nieuwe parking in de buurt van het brandweerarsenaal volgt dan het archeologisch vervolgonderzoek op de Steenakker, momenteel nog de grootste centrumparking. De Steenakker wordt volledig heraangelegd tot een belevingsplein en met veel minder parkeerplaatsen. Eerder was er al een archeologisch onderzoek. De kostprijs voor de opgravingen bedraagt 195.953,40 euro, btw inbegrepen. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier