Nieuwe paden op de oude begraafplaats in Torhout

Bij de werkzaamheden de schepenen Elsie Desmet (links) en Lieselotte Denolf. © Foto JS
Johan Sabbe

Vorige week maandag werd er gestart met de heraanleg van de paden op de oude begraafplaats in de Bruggestraat. Het vernieuwen van de paden is, na het inzaaien en de vergroening van de site, een tweede stap in de uitvoering van het masterplan om het zogenoemde oude kerkhof te herwaarderen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de paden nog eind vorig jaar aan te pakken, maar de slechte weersomstandigheden staken daar helaas een stokje voor.

Het project wordt uitgevoerd door het Nederlandse gespecialiseerde bedrijf Koers en zal ongeveer een maand duren. Er wordt telkens gewerkt van maandag tot en met donderdag, dus niet op vrijdag, zaterdag en zondag. Tijdens de genoemde werkdagen zullen de parkeerplaatsen aan de begraafplaats in de Bruggestraat door de aannemer ingenomen worden.

“De structuur van de begraafplaats en een groot aandeel van de aanwezige grafmonumenten worden door het Agentschap Onroerend Erfgoed als bijzonder waardevol aangezien”, zeggen schepen van Begraafplaatsen Elsie Desmet en schepen van Cultuur Lieselotte Denolf. “We hebben ons met het Lokaal Bestuur Torhout geëngageerd om de begraafplaats een hedendaagse invulling te geven, waarbij de waardevolle elementen maximaal gerespecteerd worden en deel uitmaken van een karaktervolle parkbegraafplaats.”

Bij de vernieuwing die door het bedrijf Koers aan de gang is, wordt de bestaande padenstructuur volledig behouden. De hoofdwegen zullen opgebroken worden en heraangelegd in een nieuwe waterdoorlatende halfverharding. Dat moet ervoor zorgen dat de hoofdassen van de begraafplaats in de nabije toekomst toegankelijk worden voor fietsers. Het materiaal dat gebruikt wordt voor de aanleg van de genoemde hoofdassen bestaat uit natuurlijke polymeren en minerale gesteenten. “Die revolutionaire techniek laat geen onkruidgroei toe en zorgt ervoor dat het regenwater snel in de bodem dringt”, licht schepen Desmet toe. “Samen met het aanbrengen van extra drainage zal dat ertoe leiden dat de waterhuishouding op de begraafplaats aanzienlijk verbetert.”

Parkbegraafplaats

De kleinere zijpaden worden aangelegd in grindgazon. “Paden in grindgazon zijn vlot toegankelijk voor voetgangers en rolstoelgebruikers”, vervolgt Elsie Desmet. “Ze zijn onderhoudsvriendelijk en dragen bij aan het natuurlijke karakter van de begraafplaats.”

“Door de paden te verbeteren, hopen we onze oude begraafplaats weer toegankelijk te maken voor iedereen”, pikt Lieselotte Denolf in. “De keuze van de materialen gebeurde in overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed. De natuurlijke materialen passen in onze visie om van deze waardevolle site een aangename en groene parkbegraafplaats te maken met respect voor de grote erfgoedwaarde. We zijn de heemkundige kring dankbaar voor het werk dat in het verleden voor de graven-inventarisatie werd verricht.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.