Nieuwe organisatiestructuur zorgt voor grondige herschikking van de Brugse Musea

Ruud Priem, hoofdconservator van het Hospitaalmuseum, verlaat de Stedelijke Musea Brugge. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De nieuwe organisatiestructuur van de Stedelijke Musea Brugge zorgt voor een grondige herschikking van het personeel. Eerder al liet zakelijk directeur Hubert De Witte weten dat hij in augustus, als hij 65 wordt, met pensioen gaat. Nu meldt Ruud Priem, conservator van het Hospitaalmuseum, ons dat hij andere beroepsoorden opzoekt.

“Ik informeer u graag over een verandering in mijn beroepspraktijk”, vertelt de Brugse Nederlander Ruud Priem. “Bij de reorganisatie bij Musea Brugge zijn recent de functies van ‘conservator’ komen te vervallen en in het nieuwe organogram vervangen door afdelingshoofden. Vanwege een ziekenhuisopname kon ik helaas geen volwaardig gebruik maken van de mij geboden mogelijkheid om me daarvoor te kwalificeren, zodat Stad Brugge mij ontslag moest verlenen. De opzegtermijn van mijn huidige functie eindigt formeel over enkele maanden, maar in de praktijk kreeg ik met ingang van 21 januari al de mogelijkheid om nieuwe uitdagingen aan te gaan.”

Vijf mooie jaren

“Ik kijk terug op vijf mooie jaren aan het roer van het Hospitaalmuseum. Sinds mijn aantreden in 2015, organiseerden we ruim acht tentoonstellingen (buiten de collectiepresentaties) in het Sint-Janshospitaal, waaronder De heksen van Bruegel (2016), William Kentridge (2017/18) en de Spaanse barok (2019). De drie genoemde expo’s trokken samen 152.625 bezoekers en oogstten veel lokale en (inter)nationale waardering. Ze maken nog altijd de top drie uit van best bezochte tentoonstellingen van Musea Brugge in de voorbije vijf jaar”, zegt Ruud Priem fijntjes.

“In het succes van de koepelorganisatie Musea Brugge, stond het team van Sint-Jan tussen 2016-2019 bovendien garant voor een flink aandeel, met in totaal 376.144 bezoekers (gemiddeld ruim 94.000 per jaar) en een gevarieerd museumaanbod. De inrichting van OLV Ter Potterie werd grondig opgewaardeerd, plannen zijn ontwikkeld voor een toekomstige herinrichting van het Sint-Janshospitaal en het initiatief voor een hertekening van de bezoekerservaring in de OLV Kerk kreeg een goede landing. En het belangrijkste: bij het Hospitaalmuseum slaagden we erin om meteen vanaf mijn start een harmonieuze samenwerking te waarborgen, in een fijn team met complementaire expertise en heel veel hart voor de zaak”, aldus Ruud Priem.

Voor zijn verdere carrière bekijkt de sympathieke Brugse Nederlander Ruud Priem op dit moment verschillende interessante opties: “In alle windrichtingen! Met de gezondheid, het herstel van een operatie, gaat het inmiddels weer prima.”

Nieuw organigram

De drie nieuwe diensthoofden van de Musea Brugge, met cultuurschepen Nico Blontrock. (foto Musea Brugge)
De drie nieuwe diensthoofden van de Musea Brugge, met cultuurschepen Nico Blontrock. (foto Musea Brugge)

Het nieuwe organigram van de Musea Brugge, die met 200 medewerkers de op één na grootste stadsdienst is in Brugge, telt een afdeling collectie en onderzoek, een afdeling publiekszaken en tentoonstellingen en een afdeling infrastructuur en veiligheid. Na een strenge selectieprocedure werden de drie nieuwe diensthoofden aangeduid.

Het gaat om twee personen die al in dienst waren bij de musea en één nieuwkomer. Anne Van Oosterwijk wordt verantwoordelijk voor de collectie en het onderzoek, Alex Van der Beke voor de infrastructuur en de veiligheid. Nieuw is Elviera Velghe, die van 2010 tot nu het Fotomuseum in Antwerpen leidde. Al is ‘nieuw’ misschien fout gekozen, want zij startte haar loopbaan in de museumwereld in 2001 als publieksmedewerker van de Musea Brugge. Vanaf 1 april behartigt zij de publiekswerking en de tentoonstellingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier