Nieuwe ontvangstruimte in Rouwcentrum Depoorter in Izegem

Peter Depoorter van het gelijknamige rouwcentrum beschikt voortaan over een digitale showroom. (foto Frank)© Frank Meurisse
Peter Depoorter van het gelijknamige rouwcentrum beschikt voortaan over een digitale showroom. (foto Frank)© Frank Meurisse
Redactie KW

Rouwcentrum Depoorter in de Burgemeester Vandenbogaerdelaan opende zopas een nieuwe besprekingsruimte. “Onze vroegere toonzaal is nu een moderne ontvangstruimte met een huiselijke sfeer en digitaal up-to-date, waar we met de familie van een overledene de uitvaart rustig kunnen bespreken”, zegt zaakvoerder Peter Depoorter.

“Vroeger was deze ontvangstruimte onze toonzaal waar onder andere grafstenen en lijkkisten uitgestald waren”, zegt Peter. “De familie van de overledene kon daar kiezen welke kist of grafsteen hij wilde. Maar als hij een kist in een andere kleur of met een foto erop wilde, konden we niet laten zien hoe dat er in werkelijkheid uitzag. Pas als de kist geleverd was, kon de familie zien hoe hun bestelling er echt uitzag. En dat zorgde er al eens voor dat de familie wel verrast was als ze de kist enkele dagen na de bestelling in een andere kleur zagen.”

Digitaal

Peter Depoorter zorgde ook voor een digitale nieuwigheid in de besprekingsruimte. “Er staat een videoscherm opgesteld waarop we met onze computer aan de familie verschillende modellen lijkkisten aan alle kanten kunnen laten zien. Hebben ze voorkeur voor een bepaalde kleur of willen ze een kist met een foto erop, dan kunnen we dat onmiddellijk digitaal aanpassen. De familie van de overledene ziet op het videoscherm de lijkkist van hun keuze zoals die er ook echt zal uitzien. Idem voor de grafstenen. Een bijkomend voordeel van dit digitale systeem is de rustigere manier waarop de familie kan kiezen. Als men vroeger in de toonzaal met de lijkkisten binnenkwam, voelden sommige mensen zich niet op hun gemak. Met onze digitale toonzaal is dat wel anders. Dat heb ik alvast ervaren na de eerste uitvaartbesprekingen in de nieuwe ruimte. De ontvangstruimte is ook vrij groot en er kunnen meerdere familieleden aan tafel zitten. Ook op een heel veilige manier in deze coronatijden.”

Lesgever

Peter heeft al een lange ervaring als uitvaartondernemer. “Ik was eerst zes jaar in de Roeselaarsestraat gevestigd en heb hier nu al 16 jaar mijn funerarium met aula De Levensboom in de Burgemeester Vandenbogaedelaan. Ik gaf ook zestien jaar les in Syntra West in Kortrijk en Roeselare aan beginnende begrafenisondernemers, soms zonen en dochters van collega’s. Iets wat ik altijd heel graag deed. Een zestal jaar ben ik ermee gestopt omdat het gewoon niet meer haalbaar was om na een drukke dag in mijn eigen zaak nog eens ‘s avonds les te gaan geven. En het was ook voor mij een leerrijke periode, omdat we soms elkaars ervaringen konden delen.”

“Soms voelden mensen zich niet op hun gemak in de oude zaal, tussen de lijkkisten”

Peter kijkt terug op een heel druk jaar door de coronapandemie. “Het was vooral een moeilijke periode voor de vele families die soms geen afscheid konden nemen van hun geliefden. De rol als uitvaartondernemer werd daardoor ook nog complexer.” (Ivan Balliu)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.