Nieuwe naam na metamorfose: ‘Het Vrije’ wordt ‘De Nieuwe Markt – Het Vrije’

Deze stadskernvernieuwing zal het uitzicht van het centrum voor vele generaties bepalen. © gf
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het college van burgemeester en schepenen keurde de naamsverandering van het nieuwbouwproject Markt Harelbeke ‘Het Vrije’ goed. De nieuwe naam van het complex wordt ‘De Nieuwe Markt – Het Vrije’. De naamsverandering kwam er op vraag van Vastgoedontwikkelaar Immogra.

Het nieuwbouwproject Markt Harelbeke is een publiek-private samenwerking tussen stad Harelbeke en vastgoedontwikkelaar Immogra, die instaat voor de bouw van het nieuwe complex. Immogra koppelde daar in 2016 een wedstrijd aan onder de noemer ‘Harelbeke zoekt naam’. De naam werd gekozen uit 380 inzendingen. Voorgestelde namen waren onder meer ‘Residentie Peter Benoit’ en ‘De Harelsteen’. Uiteindelijk werd gekozen voor ‘Het Vrije’. Dat refereert naar ‘t Vrije, een onafhankelijke ‘heerlijkheid’ van de kanunniken binnen de Harelbeekse stadsgrenzen ten tijde van het Graafschap Vlaanderen.

De wedstrijd werd gewonnen door Christophe Wybo. “Ik ben gefascineerd door geschiedenis en ging op zoek naar wat zich in de Harelbeekse geschiedenis op de plaats bevond waar nu het gebouwencomplex komt. Zo kwam ik terecht bij de heerlijkheid ‘t Vrije van de kanunniken, een soort refuge”, legt Christophe uit. Het verwijst ook naar het gebied rond de Sint-Salvatorskerk dat de kern vormde van de Heerlijkheid Ten Doorn.

68 woningen

Het Vrije bestaat uit vier woongebouwen die elk hun specifieke uitstraling en karakter hebben. De 68 woningen zijn onderverdeeld in 1-, 2- en 3-slaapkamerappartementen. De leefruimtes zijn voorzien van een terras en kijken uit op de nieuwe Markt, het binnenhof of de Leie. Deze stadskernvernieuwing zal het uitzicht van het centrum voor vele generaties bepalen.

Nu wil Immogra de naam ‘Het Vrije’ aanpassen. “Wij zijn bezig met de verkoop van de appartementen op de Markt. Om de verkoop op de rails te houden, maakte ik me de bedenking of wij de commerciële naam ‘Het Vrije’ niet konden veranderen naar ‘De Nieuwe Markt – Het Vrije'”, zegt Bart Putman, Projectontwikkelaar Immogra. “De naam ‘Het Vrije’ bleek weinig zeggend voor veel mensen en kandidaat-kopers. De naam ‘De Nieuwe Markt – Het Vrije’ zegt alles over wat het project precies inhoudt. Wij zouden kunnen spreken over ‘Wonen op De Nieuwe Markt’. Dat is veel duidelijker dan ‘Wonen op Het Vrije’. Op deze manier kunnen we het project met een nieuw elan lanceren. Met een nieuwe huisstijl, nieuwe aankleding van de werf, een nieuwe website en nieuwe beelden.”

Harelbeke Feest

Het college van burgemeester en schepenen nam kennis van de vraag van Bart Putman en ging akkoord met de naamswijziging van ‘Het Vrije’ naar ‘De Nieuwe Markt – Het Vrije’. “De naam ‘Het Vrije’ blijft behouden en wordt onderdeel van ‘De Nieuwe Markt’. We starten met de campagne op 14 september tijdens Harelbeke Feest!. Een van de commerciële ruimtes van het complex wordt speciaal ingericht. We tonen daar allerhande foto’s en info samen met 3D-simulaties met wat de gebouwen en de omgeving van het plein precies zullen inhouden”, geeft Bart nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier