Nieuwe MUG-wagen AZ Damiaan in Oostende is paradepaardje van het ziekenhuis

Dokter Saartje Bogaert (urgentiearts), Inge Tuts (directeur patiëntenzorg), Bernard Meyers (coördinator spoedgevallen) en Michel Vereenooghe (zaakvoerder Group Vereenooghe). © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vrijdag nam de dienst spoedgevallen van het AZ Damiaan een gloednieuwe MUG-wagen in dienst. Het moet de oude Volvo vervangen, die aan vervanging toe was. Een lichtpuntje in deze bizarre tijden voor het ziekenhuis.

De medewerkers van de dienst spoedgevallen werken al weken in moeilijke omstandigheden sinds de uitbraak van het coronavirus. De Volvo, die jaren dienst deed als MUG-wagen, was aan vervanging toe en het ziekenhuis moest op zoek naar vervanging. Dat leek geen evidentie. Een snelle interventiewagen uitzoeken is geen gemakkelijke opdracht. MUG-voertuigen moeten aan alle noden en wensen van de gebruikers voldoen. Er moest rekening gehouden worden met de geboden veiligheid, de goede wegligging, de vering, de snelheid en de kracht van de motor. Daarnaast waren ook de zichtbaarheid, het comfort en de laadruimte een bepalende factor.

https://www.youtube.com/watch?v=qS77zJ9DBCw

Na een selectieprocedure en een testrit door de medewerkers van het ziekenhuis werd uiteindelijk gekozen voor de Mercedes-Benz GLE 450, een grote 4×4 waarbij men een stuk hoger zit en zo een veel beter zicht heeft op het verkeer. De wagen scoorde op vlak van rijgedrag, stabiliteit, ruimte, comfort en performante het hoogst. Het is de allereerste in zijn soort die tot MUG-wagen werd omgebouwd. De nieuwe wagen is uitgerust met alle technische snufjes en ook de uitrusting werd aangepast en vernieuwd.

Binnenkort in dienst

De MUG-wagen werd afgeleverd door Groep Verenooghe, die samen met het ziekenhuis het ideale concept uitwerkte. De wagen zal dienst verlenen in een halve cirkel rond het ziekenhuis, aan de ene kant begrensd door de zee en aan de andere kant reikend tot De Haan richting het oosten en tot Nieuwpoort richting het westen. Naar het binnenland toe vormt Jabbeke de grens. Na een inloopperiode van enkele weken, rukt de wagen vanaf 22 mei uit ten dienste van de bevolking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier