Nieuwe Mandeldalroute verkent stukje prachtig Leiedal

Op het domein Baliekouter werd door Westtoer in aanwezigheid van de deelnemende burgemeesters de vernieuwde fietsroute Mandeldal voorgesteld. © foto CLY
Redactie KW

Niet alleen fietsen, maar recreatie in eigen regio zit volop in de lift. Hiermee opende burgemeester Koen Degroote de voorstelling van de herwerkte Mandeldalfietsroute vanuit het prachtig provinciaal domein Baliekouter in Wakken.

“Grensoverschrijdend streektoerisme is een gegeven waar we met zijn allen willen op inzetten. De opening van de nieuwe Mandeldalfietsroute is hiervan een schitterend voorbeeld dat tot stand kwam door een intense samenwerking van de gemeenten Dentergem, Oostrozebeke, Ingelmunster en Meulebeke. Misschien is het wel zo dat de coronacrisis het fietsen in eigen regio een duwtje in de rug geeft, maar het openstellen van leuke fietsrecreatie geeft aan het toerisme in eigen steek een boost en daar willen we op inspelen.”

Lus van 54 km

Het was Stefan Gheysen van Westtoer die de vernieuwde fietsroute even toelichtte. “Via veilige wegen ontdekken fietsers een prachtig stukje Leiestreek. De Mandeldalfietsroute is een lus van 54 kilometer die de fietser voert dwars door gevarieerde landschappen van de Leiestreek. Fietsers ontdekken Dentergem, Oostrozebeke, Ingelmunster en Meulebeke en trappen ook langsheen het provinciedomein Baliekouter in Wakken. De fietsers ontdekken er indrukwekkende uitzichten waar men even kan uitrusten en genieten van de streek. Tussendoor zijn verschillende terrasje mogelijk en kan er gesnoept worden van overheerlijke hoeveproducten.”

De route is overwegend vlak. Enkele tussen Dentergem en Tielt zorgt de Poelbergsite voor een korte, maar stevige beklimming

“De bezienswaardigheden bestaan uit onder andere het provinciedomein Baliekouter, de fruitboomgaarden rond Dentergem, de Mandelmeersen en de oude spoorwegbedding in Oostrozebeke, het jaagpad langs het kanaal Roeselare-Leie, de nieuwe Brigandsbrug in Ingelmunster en het kasteeldomein Ter Borcht in Meulebeke, waar men even op adem kan komen. De route is overwegend vlak. Enkele tussen Dentergem en Tielt zorgt de Poelbergsite voor een korte, maar stevige beklimming.”

“Van de fietsroute is een viertalige brochure met kaart beschikbaar. De route is ook bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. De nieuwe routekaart kost 3 euro en is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer, alsook op de website van de deelnemende gemeenten. Verklappen we ten slotte nog dat de 54 km lange lus ook kan verreden worden in twee lussen van 38 km en 24 km en dit voor wie het hele traject in twee keer wil afwerken. Vanuit Westtoer wordt aan de wandelaars en fietsers gevraagd om rekening te houden met de maatregelen in het kader van de coronacrisis.” (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier