Nieuwe maatregelen tegen corona: alle lessen opgeschort, cafés en restaurants sluiten

Premier Wilmès maakte de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad bekend. © belga
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

De Nationale Veiligheidsraad heeft een resem nieuwe en drastische maatregelen aangekondigd om de verdere verspreiding van het coronavirus in ons land tegen te gaan. De lessen in de scholen worden opgeschort, terwijl cafés en restaurants moeten sluiten. De maatregelen gaan in vanaf de nacht van vrijdag op zaterdag en gelden tot 3 april.

Premier Sophie Wilmès (MR) begon de persconferentie met haar medeleven te betuigen aan de familieleden van slachtoffers van het virus. “We denken ook aan mensen die ziek zijn en wensen hen een goed en snel herstel. Ik wil ook mijn grote steun en dank uitspreken voor het medisch personeel. Ze werken hard in het belang van heel België, met enorm veel toewijding. We volgen de situatie, die heel snel evolueert, op de voet. Alleen zo kunnen we de juiste beslissingen nemen.”

Maatregelen

Daarna somde de premier de nieuwe maatregelen op. Die gaan in vanaf vrijdagavond om 24 uur en zijn geldig tot 3 april.

– Alle ‘recreatieve’ – sportieve, culturele en folkloristische – evenementen worden geannuleerd, ongeacht hun grootte. Dus ook de wedstrijden van de Belgische Jupiler Pro League gaan zondagavond niet door. Eerder werd aangekondigd dat die wedstrijden achter gesloten deuren zouden gespeeld worden. Ook in 1B en de Women’s Superleague wordt de komende weken niet gevoetbald.

– Discotheken, cafés en bars worden gesloten.

– Ook voor de scholen zijn er gevolgen: alle lessen worden opgeschort. Er wordt wel opvang voorzien, zeker voor kinderen van mensen die in de zorg werken. Families die zelf geen opvang kunnen organiseren, moeten in de scholen terecht kunnen. Wat men absoluut wil vermijden, is dat kinderen moeten opgevangen worden door hun grootouders.

– Winkels die essentiële producten aanbieden, blijven zowel tijdens de week als in het weekend als gebruikelijk open. Het gaat om voedingswinkels, apotheken en winkels voor dierenvoeding. De andere winkels gaan tijdens het weekend dicht.

– Het openbaar vervoer blijft verzekerd.

– Ook crèches blijven open.

– De premier roept bejaarden op om thuis te blijven. Als ouderen geen andere keuze hebben dan zelf naar de winkel te gaan, dan doen ze dat best overdag en niet tijdens de drukste momenten.

De premier roept iedereen op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en solidair te zijn. “Zorg voor de ouderen onder ons.”

Horecanoodfonds?

Horeca Vlaanderen vreest een bijzonder zware slag voor de horecasector, nu de Nationale Veiligheidsraad verplicht alle restaurants, discotheken en cafés te sluiten tot 3 april. De koepelorganisatie roept de federale regering op om meteen een ‘horecanoodfonds’ in het leven te roepen. Ook alle terras-, toerisme- en andere taksen moeten tot eind dit jaar worden opgeschort, klinkt het.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zegt dan weer begrip te hebben voor de maatregelen die de regering heeft aangekondigd.

“We begrijpen dat deze bijkomende maatregelen op korte termijn economische hinder zullen opleveren”, zegt Pieter Timmermans, de ceo van de werkgeversorganisatie, in een persbericht. “Maar we benadrukken dat een snel en kordaat optreden een verdere escalatie van deze epidemie kan vermijden, waardoor een veel grotere economische schade op lange termijn kan vermeden worden.”

Vlaamse ministerraad uitgesteld

De Vlaamse ministerraad, die moest volgen op de Nationale Veiligheidsraad, is uitgesteld tot vrijdagochtend 8 uur. Dat heeft het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon bevestigd.

De Vlaamse ministers zouden normaal nog donderdagavond samen zitten om de maatregelen die werden beslist door de Veiligheidsraad te vertalen naar het Vlaamse niveau. Omdat die raad te lang duurde, wordt de vergadering uitgesteld tot vrijdagochtend. De kabinetten van de verschillende ministers gaan wel nog donderdag aan het werk.

Opvang nodig

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) liet eerder op de avond al weten dat hij begrip heeft voor de scholen die genoodzaakt zouden zijn om de komende dagen geen lessen meer te organiseren zoals ze dat in normale omstandigheden zouden doen. “Maar ook in die gevallen moeten scholen de nodige opvang voorzien”, zegt de N-VA-minister. “Niet iedereen kan zijn of haar kind thuis opvangen”, klinkt het. En kinderen bij grootouders plaatsen noemt Weyts nu “een zeer slecht idee.” (TV/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier