“Nieuwe maatregelen hebben zware economische gevolgen”

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, stelt dat de nieuwe maatregelen die het Overlegcomité vrijdag heeft aangekondigd “zware economische gevolgen” zullen hebben. “De maatregelen komen hard aan bij ondernemingen, vooral in sectoren en diensten die opnieuw de klappen krijgen.

© (Foto Belga)

Het fors steunpakket dat nu al aangekondigd wordt, zal noodzakelijk zijn om hard getroffen ondernemingen te redden”, zegt de directeur-generaal van Voka, Hans Maertens. Voka dringt er daarnaast bij de overheden op aan om de bestaande coronamaatregelen ter ondersteuning van bedrijven nog te verlengen tot midden volgend jaar.

Voka is “opgelucht” dat er geen algemene lockdown komt. “De hele samenleving en economie nog eens volledig op slot gooien, zou catastrofale gevolgen hebben, met 20 procent van de bedrijven die het niet zouden overleven en 40 procent die het enkel zouden overleven mits extra steunmaatregelen bovenop de huidige.”

Toch zouden een aantal sectoren en diensten zoals horeca, evenementen, cultuur, toerisme en toeleverende bedrijven zwaar getroffen worden door de nieuwe maatregelen. “Consumenten zullen wellicht terughoudender worden en minder winkelen en kopen, wat voor onze bedrijven – die nu al 8 maanden door heel zwaar weer gaan – verder omzetverlies zal betekenen. Daar komt nog bij dat de vraag naar onze exportproducten al maanden zeer laag blijft.”

Voka dringt er dan ook op aan dat de steunmaatregelen voor bedrijven, zoals onder meer de tijdelijke werkloosheid wegens corona, het uitstellen of kwijtschelden van belastingen en bijdragen, en het bankenplan verlengd worden tot midden volgend jaar. Het aangekondigde extra steunpakket voor de horeca en getroffen sectoren zou ook “onmiddellijk” geïmplementeerd moeten worden. “Anders zullen heel wat bedrijven dit niet overleven met fors jobverlies tot gevolg, zeker nu het ernaar uitziet dat deze situatie nog een hele tijd kan duren”, aldus Hans Maertens.

Daarnaast hoopt Voka dat er snel werk wordt gemaakt van de federale en Vlaamse relance- en investeringsplannen om de economie weer aan te zwengelen.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.