Nieuwe lokalen voor KSA Wytewa zijn meer dan nodig door groeiend ledenaantal

Op de foto zien we Mathias Allegaert, Joren Goos, Brecht Verbeest, Nicolas Stragier, Wout Priem, Stan Priem, Piet Decan en Jan Vanneste. © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De komende jaren staan er verschillende uitbreidingswerken op het programma bij KSA Wytewa Roeselare. De chalets op de site van het Klein Seminarie zijn vervallen en te klein geworden. Daarom maken ze werk van een nieuw gebouw op de huidige locatie en kunnen ze vanaf 2022 op de site gebruik maken van ‘t Molengat. In tussentijd kunnen ze in oude gebouwen van het CVO in de Kokelaarstraat terecht.

Het gaat goed met KSA Wytewa Roeselare. De jongensvereniging bestaat al meer dan 100 jaar en kende de afgelopen jaren een flinke groei. “We komen van 80 leden en zitten nu op 150 leden”, begint hoofdleider Stan Priem te vertellen. “Het ziet ernaar uit dat we volgend jaar tegen de 150 jongeren mogen verwelkomen, maar we weten nog niet of dat praktisch haalbaar zal zijn. Momenteel hebben we een leidingsploeg van 17 man, maar na het kamp stopt er een hele generatie en je hebt natuurlijk voldoende leiders nodig om alles in goede banen te leiden. Daar moeten we een oplossing voor zien te vinden.”

” Daarnaast moet de infrastructuur ook aangepast zijn. De jeugdbeweging vindt zijn thuis op de site van het Klein Seminarie.

Vervallen chalets

“We hebben momenteel twee chalets aan het sportveld”, gaat Stan verder. “De ene chalet dient als opslag voor het materiaal, de andere chalet is perfect om in beperkte groep activiteiten te organiseren wanneer het regent. Bij mooi weer zijn de activiteiten altijd buiten. We hebben een goede verstandhouding met het Klein Seminarie en kunnen gebruik maken van een groot deel van de buitenruimte, bovendien zitten we veilig voor alle verkeer. We zitten ook in hartje Roeselare, goed voor een stadsspel. Maar de chalets raken stilaan vervallen en dus moesten we op zoek naar een oplossing.”

Die oplossing is er nu in de vorm van een nieuw materiaalgebouw en een binnenruimte op de site. “In de plaats van de twee chalets willen we een materiaalgebouw van twee verdiepingen zetten met eventueel ook nog een werkruimte waar we een en ander kunnen voorbereiden. Met het gebouw moet het opnieuw mogelijk zijn om nieuw materiaal zoals tenten aan te kopen en die optimaal te bewaren, in de vervallen chalets is dat niet het geval. Vanaf 2022 kunnen we normaal in ‘t Molengat terecht, dat is een ruimte binnen het Klein Seminarie waar we wanneer nodig binnenactiviteiten kunnen houden. We vinden het vooral belangrijk dat we op de site van het Klein Seminarie kunnen blijven. Hier is alles gestart en voelen we ons goed.”

Materiaal bewaren

Vergaderen doet de leiding in de Kattenstraat. “In het gebouw van KSA Roobaert hebben we een ruimte waar we kunnen vergaderen. Daar ligt er ook wat materiaal opgeslagen, maar er is de afgelopen maanden al verschillende keren ingebroken dus durven we er geen nieuw of waardevol materiaal achter te laten.” Gedurende de periode van de werken kunnen de jongeren vanaf augustus 2020 in de voormalige gebouwen van het CVO in de Kokelaarstraat terecht. “We hebben daar een speelplaats, lokalen en sanitair gedurende twee jaar ter beschikking.” De afbraak van de houten chalets is voorzien voor het voorjaar van 2021 en daarna moet het normaal snel gaan. Er zal zo heel wat veranderen de komende jaren op de site van het Klein Seminarie want nabij het sportveld komt er ook een gebouw van Vives, wellicht krijgt de school zo ook een tweede ingang.

“Als vereniging zijn we flink gegroeid, bovendien is onze accommodatie niet meer ideaal”

De plannen zijn ambitieus, maar het financiële plaatje moet natuurlijk ook kloppen. “We hebben de afgelopen jaren een mooi spaarpotje kunnen aanleggen en hopen op een subsidie van de stad. Daarnaast zijn we de zoektocht gestart naar mensen die willen sponsoren, al is dat niet evident net na de coronacrisis. Gelukkig worden we gesteund door mensen zoals Jan Vanneste en Piet Decan die ons tijdens de werkzaamheden zullen bijstaan.”

Ondertussen zijn de leiders volop bezig met de voorbereiding op hun kamp, zaterdag 11 juli vertrekken ze richting Lokeren. “Het is een hele organisatie, maar het zal lukken”, is Stan enthousiast. “We zijn al weken met het hele team bezig om activiteiten in elkaar te flansen. Door de coronamaatregelen is het wat improviseren. Onze kamplocatie ligt al lang vast, e we hebben het geluk dat we over drie gebouwen beschikken. Het ene gebouw is voor de Kabouters, het andere voor de Jongknapen en het derde gebouw zal polyvalent ingezet worden. De oudere groepen slapen in tenten. Zo kunnen we perfect veilig in bubbels werken!”

Wie de jeugdbeweging wil steunen, kan contact opnemen met Stan via bondsleider@ksa-roeselare.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier