Nieuwe locatie voor Waregemse café ‘t Peerdeke in Het Pand 2.0

Steve Vandendriessche voor het huidige 't Peerdeke in Het Pand, waar straks een grote doorgang van en naar de Meersstraat komt. © DJW
Redactie KW

Dat de vernieuwing van winkelcentrum Het Pand echt ingrijpend wordt, is intussen een publiek geheim. Niet alleen de omgeving inclusief stadionvijvers en parking Meersstraat zijn erbij betrokken, ook voor enkele zelfstandigen die er een winkelpand huren aan het autonoom gemeentebedrijf Wagso zal het in 2023 helemaal anders zijn. Welke gevolgen zijn er nu al voor hen?

Zo verdwijnt de Press Shop op de huidige locatie, omdat daar een doorgang van en naar de ondergrondse parking wordt aangelegd. De kranten- en tijdschriftenzaak verschuift en neemt een deel van de huidige Smatch in. Maar voor het zover is, moet het overkoepelende Ubiway Retail, de keten of het netwerk waartoe Press Shop behoort, nog een oordeel vellen. Allicht gebeurt dat in de loop van januari.

Ook café ‘t Peerdeke kijkt tegen een enorme verandering aan. Het huidige pand in de hoek van het middenplein waar je via trappen van en naar de Meersstraat kan, wordt gesloopt en maakt plaats voor een nieuwe, metersbrede toegang met landmark. Voor cafébaas Steve Vandendriessche is het uitkijken naar een andere locatie op dezelfde site.

Zo moet Het Pand aan 't Peerdeke er na de vernieuwing uitzien.
Zo moet Het Pand aan ‘t Peerdeke er na de vernieuwing uitzien.© gf

“Het was wel even schrikken toen ik het nieuws vernam dat ‘t Peerdeke wordt gesloopt“, aldus Steve Vandendriessche. “Ik had wel al een en ander horen waaien maar het geraakte twee weken geleden definitief bekend. Naar waar het café zal verhuizen? Wel, dat weet ik nog niet. Blijf ik aan dezelfde kant aan het middenplein? De overkant? Veel is mogelijk. Maar de stad verzekerde mij in elk geval dat de horecazaak blijft en dat er ook vergaderruimte en lokalen voorzien zijn bovenop het café. Zoals nu, eigenlijk. Meer informatie krijg ik allicht de komende maanden. Ik blijf in elk geval met ‘t Peerdeke in Het Pand.”

Eens de horecazaak gesloopt, realiseert de aannemer een metersbrede doorgang met trap naar de parking in de Meersstraat die zelf ook wordt heringericht. Deze ingang moet vanuit die invalshoek Het Pand aantrekkelijker maken, onder andere door ruimte te creëren voor etalages in de wanden van de doorgang. Omdat de ontwerpers van het architectbureau Wielfaert daaraan extra aandacht willen geven, krijgt ‘t Peerdeke een andere locatie. Het café zelf dateert al uit de jaren zeventig toen Het Pand officieel werd geopend. Daarmee is en blijft de horecazaak ook een van de allereerste commerciële panden op de site.

“Ik krijg in elk geval dezelfde oppervlakte als nu”, meent Steve Vandendriessche. “Het café zal niet kleiner zijn. Ook kunnen verenigingen en organisaties er straks blijven vergaderen. In feite is het alleen de plek op het middenplein die wijzigt. Dat is allemaal zeker. Het is ook de bedoeling dat eerst het nieuwe café instapklaar is, waarna ik kan verhuizen en de aannemer kan starten met de aanleg van de doorgang.”

Fel verouderd

Dat een complete make-over noodzakelijk is, daarvan is Steve overtuigd. Hij wijst er op dat Het Pand bijna een halve eeuw geleden werd gebouwd en intussen fel verouderd is. De site heeft een deel van zijn aantrekkelijkheid verloren. Precies dat aspect is belangrijk, zodat het centrum opnieuw kan uitgroeien tot een belangrijke economische attractiepool voor Waregem.

“Uiteraard ben ik overtuigd van de noodzaak van de vernieuwingswerken. Zij zijn echt nodig en komen precies op tijd. Voor de toekomst zie ik het zitten. ‘t Peerdeke is overigens altijd al een vaste waarde geweest op deze site. Dat moet en zal ook zo blijven.” (DJW)

Wat verandert concreet aan Het Pand?

Vanaf 2020 starten dan de eigenlijke werken die zeker drie jaar zullen duren. Dit verandert concreet aan Het Pand:

– De esplanade ziet er vanaf Cinéstar in 2023 helemaal anders uit. De piramide van de bioscoop wordt afgebroken en de aansluitende ruimte maakt plaats voor een glooiende helling die uitloopt op de stadionvijvers, met een zigzaggend pad en veel groen. Er zijn in het verlengde van dit deel van Het Pand ook nieuwe, commerciële ruimtes voorzien die aan lagere tarieven worden verhuurd dan vooraan tegen het marktplein.

– Alle putten in Het Pand, met of zonder bomen, gaan dicht zodat de begaanbare oppervlakte in Het Pand vergroot.

– De lift aan het stadhuis plus trap van en naar de ondergrondse parking verdwijnt. Allicht kan die lift gebruikt worden voor een ander project.

– Aan de ingang vanaf de markt komt er een tweede landmark vooraan op de middenbeuk, waar je nu nog twee winkelpanden hebt.

– Over heel de site komt één uniforme inrichting met hogere gelamelleerde luifels, die de huidige vervangen en waardoor de etalages groter worden. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier