Nieuwe lichting ‘groene vingers’ in groene long Vichte komen als geroepen

Carl Vindevogel, Ghislain De Poortere, Pol Ostyn, Jan Vaneeuwen en Martin Tijtgat in een bloemenweide in het Geboortebos. Rik Vandermeulen ontbreekt op de foto.© foto GV
Carl Vindevogel, Ghislain De Poortere, Pol Ostyn, Jan Vaneeuwen en Martin Tijtgat in een bloemenweide in het Geboortebos. Rik Vandermeulen ontbreekt op de foto.© foto GV
Redactie KW

Wie op woensdagvoormiddag de Vlindertuin en het Geboortebos bezoekt in Vichte, zal zijn ogen even moeten uitwrijven. Niet enkel door de bloemenpracht en het ecologische park Beukenhof dat er prachtig bijligt, maar ook omdat het aantal groenvrijwilligers verdubbeld is.

“En Carl, Martin en Rik zijn meer dan welkom”, stelt groenvrijwilliger Jan Vanleeuwen (70). “We zitten nu in de periode dat de natuur als het ware explodeert en er zijn heel wat handen nodig. Niet alleen voor het Geboortebos en de Vlindertuin, maar ook voor het de geboorteboomgaard in de Hooiestraat, de petanquepleinen, het trachten oplossingen te vinden voor zwerfvuil… Volgend jaar breidt het park zich verder uit met 1,5 hectare gemengde aanplanting in samenwerking met de groendienst van de gemeente. Dus het is een goede zaak dat ons team ook aangroeit want Pol (69), Ghi (66) en ik worden er niet jonger op. En ieder heeft zijn kennis, dus dat zorgt ook voor meer diversiteit.”

Netels en distels

Carl Vindevogel (54) omschrijft zichzelf als een self made man of een vrije vogel. “Het is ook de betekenis van mijn voornaam”, vertelt Carl, die in de Kerkdreef woont en geboren werd in Rwanda. “Ik ben veel bezig met permacultuur en zie het nut in van iedere plant. Netels en distels ondersteunen bijvoorbeeld oude bomen door kalk uit de diepte te halen. Op die manier verbeteren ze de grond. Ik heb veel respect voor de natuur en in het bijzonder voor vogels. Als het van mij afhangt, blijf ik hier de rest van mijn leven verder helpen.”

Vichtenaar Rik Vandermeulen ruilde zijn vrijwilligerswerk in de Blankaart in Blankenberge voor deze groene long in Vichte. Martin Tijtgat vindt het werken in compagnie heel aangenaam. “Vroeger was ik vrijwilliger op Overakker, maar nu tracht ik hier elke woensdagvoormiddag te zijn”, zegt de Vichtenaar. “Ik ken iedereen van vroeger en dat schept een band.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier