Nieuwe kleedkamers en dakterras voor sportcentrum Lange Munte Kortrijk

Schepen van Sport Arne Vandendriessche, sportdirecteur Mia Maes, projectleider Christophe Dardenne en architect Floris De Bruyn voor de nieuwe kleedkamers. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Sportcentrum Lange Munte in Kortrijk heeft eindelijk ‘buitensportkleedkamers’. Letterlijk komt er bovenop een dakterras bij. Samen goed voor een prijskaartje van bijna 3.5 miljoen euro. Nieuws is ook dat de Finse piste in haar oorspronkelijke staat wordt hersteld.

Aan het nieuwe 138 meter lange gebouw ging anderhalf jaar voorbereidend werk vooraf. Na één jaar bouwen is het gebouw klaar. Vanaf nu kunnen buitensporters gebruik maken van tien kleedkamers voor 20 personen met douchevoorziening.

Scheidsrechters kunnen dat doen bij twee kleine en één grote scheidsrechterkleedkamer. Verder is er een bergruimte voor sportmateriaal en één voor onderhoudsmachines. Boven op het platte gebouw is er een dakterras van 240 m², aanpalend aan de bestaande cafetaria.

“Hoog tijd dat er uitbreiding kwam”

“Het was hoog tijd dat de uitbreiding er kwam. Sinds 2008 konden buitensporters enkel terecht in containers aan de zijkant van de sporthal. Die waren al enkele jaren volledig uitgeleefd”, duidt directeur Sport Mia Maes. “Dat was het grote minpunt in tot wat nu toe de sportsite is die tot vandaag uitgebouwd was.”

Zo installeerde men er vorig jaar het grootste indoorscherm van België met LED-boarding en werden ook twee nieuwe beachvolleyvelden in gebruik genomen. Enkele jaren geleden al waren de kunstgrasvelden klaar voor gebruik, waardoor de capaciteit van SC Lange Munte gevoelig is gestegen.

“Net daar wrong het schoentje: de gebruikers van de velden konden niet rekenen op kleedkamers die echt voldeden aan wat je zou mogen verwachten van zo’n topsportsite.”

Nieuw stuk aan bestaand gebouw

Het lage gebouw en terras werd ontworpen door GAFPA Architectenbureau uit Gent. “We hebben een pragmatische aanpak en durven een bestaande context ontmantelen en iets nieuws zetten. Hier hebben we dat bewust niet gedaan”, legt architect Floris De Bruyn van GAFPA uit.

Zo wordt het sportcentrum Lange Munte verder uitgebouwd tot dé topsportsite van onze regio

“Het bestaande gebouw is een ontwerp van Bob Van Reeth, de eerste Vlaamse Bouwmeester, een man naar wie wij opkijken en bewondering voor hebben. In plaats van het nieuwe gebouw los te zetten van het bestaande – zoals aanvankelijk gevraagd werd bij de eerste plannen – hebben we het nieuwe stuk aangebouwd en de lijn strak doorgetrokken met het gebruik van dezelfde soort steen. We hebben ook rekening met gehouden met de groene omgeving.”

De nieuwe kleedkamers zijn modern en comfortabel. “Zo wordt het sportcentrum Lange Munte verder uitgebouwd tot dé topsportsite van onze regio”, zegt schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester).

“De kleedkamers worden voorzien van individuele ventilatie, wat geen overbodige luxe is in covidtijden. Alle verlichting wordt voorzien met energiezuinige ledarmaturen. Voor de warmwaterproductie werd een zonneboiler geïnstalleerd aangevuld met een gasgestookte versie die ondersteuning biedt tijdens piekmomenten.”

Dakterras is kers op de taart

Het dakterras van 240 m².
Het dakterras van 240 m². © JVGK

Kers op de taart is het dakterras boven de kleedkamers. “Dicht bij de bestaande cafetaria ‘Extra Time’. Het terras is ideaal voor de wachtende (groot)ouder om op een gezellige manier met een drankje in de hand de kinderen te zien trainen. Ik zou ook graag de ruimte gedeeltelijk inrichten als een soort vipruimte waar we internationale gasten kunnen ontvangen.”

“Wat ook belangrijk is voor veel lopers: nu de werken aan de kleedkamers afgerond zijn, wordt de Finse piste weer in haar oorspronkelijke staat hersteld. Dit gebeurt de komende weken”, aldus de schepen, die nog meegeeft dat er nog uitbreidingen komen, maar pas tijdens de volgende legislatuur.

Aan dit project buitensportkleedkamers hangt een prijskaartje van bijna 3,5 miljoen euro.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.