“Nieuwe klap voor veel ondernemers”

© (Foto BELGA)
Redactie KW

De nieuwe maatregelen van de regering in de strijd tegen het coronavirus komen “bijzonder hard binnen”. Dat zegt ondernemersorganisatie Unizo vrijdagavond in een reactie. “We hebben in alle toonaarden een strengere handhaving bepleit van de bestaande maatregelen, eerder dan nog strengere maatregelen in te voeren. Maar het overlegcomité heeft duidelijk anders beslist”, zegt Unizo-topman Danny Van Assche.

“Onze gedachten gaan nu in het bijzonder naar de horeca die andermaal de deuren moet sluiten, en naar de eveneens bijzonder zwaar getroffen event-, beurzen- en kermissector, die andermaal moeten inbinden, terwijl die nog maar op een fractie van hun capaciteit waren heropgestart. En dat zonder hard bewijs dat deze sectoren de motor zouden zijn van deze nieuwe corona-opstoot”, aldus Van Assche.

Volgens Unizo is het ondertussen duidelijk dat het virus de samenleving, economie en ondernemers nog geruime tijd zal gijzelen. “Van een echte relance kan geen sprake zijn zolang op elke versoepeling telkens weer verstrengingen volgen”, zegt Van Assche. “Dit maakt het voor veel ondernemers haast onmogelijk om uit het dal te kruipen, zolang er geen vaccin is. We vinden het daarom bijzonder belangrijk en sterk van zowel de federale als Vlaamse overheid om een stevig pakket aan ondersteuningsmaatregelen te voorzien.”

Unizo is opgelucht over de nieuwe regeling rond telewerk. “We zijn helemaal mee in het verhaal om telewerk als norm in te voeren voor bedrijven en functies waar het kan, maar zonder de initieel gevreesde honderd procentregel. Het is goed dat beperkte, goed georganiseerde terugkeermomenten, met inachtname van alle veiligheidsmaatregelen, mogelijk blijven waar dat belangrijk is voor de onderneming en bedrijfsvoering. Cruciaal in dit verband is dat ook de scholen maximaal open blijven, toch zeker in de lagere graden, zodat telewerk ook effectief werkbaar is voor ouders van jonge kinderen”, klinkt het.

Van Assche roept tot slot iedereen op om alle veiligheidsmaatregelen strikt na te leven.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier