Nieuwe kaasmakerij in Mariënstede in Dadizele

Chris, Danny, Els, Ingmar, Aurelie, Rik en Jacques zijn al volop bezig met de kaasproductie. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

Twee jaar nadat in Mariënstede de laatste kaas werd gemaakt, zijn de bewoners terug volop bezig met het maken van hun kaas. Dat kunnen ze voortaan in een nieuwe kaasmakerij. Ook de komende maanden staan er nog twee andere projecten op til.

In 2017 werd de kaasmakerij in Mariënstede, de Dadizeelse voorziening voor mensen met een beperking, stopgezet zodat de buurtwinkel Chateau Superette kon ingericht worden. “Onze kazen waren best wel populair. Ook de cliënten keken ernaar uit om kaas te maken”, zegt Rik Dekyvere, die de mensen met een beperking begeleidde bij het maken van de kazen. Hij is blij dat hij sinds kort terug met zijn team aan de slag kan. De oude conciërgewoning op het domein Mariënstede, gekend als ‘t huys van Cyriel, werd omgebouwd tot een nieuw, modern kaas- en chocoladeatelier. Daar wordt voortaan een eigen Goudakaas gemaakt. “Die geven we de naam Ridder Jan”, aldus Cindy Declerck, die er werkzaam is. De producten worden straks aangeboden in de winkel op het domein. In het tweede gedeelte van de conciërgewoning is men momenteel nog volop bezig met het inrichten van een dorpscinema.

Winkeltje

Mariënstede is momenteel volop bezig met enkele mooie projecten. Nu Chateau Superette een succes blijkt te zijn, komt er straks nog een tweede buurtwinkel bij. In de Sint-Jansstraat in Rollegem-Kapelle start de voorziening voor mensen met een beperking in december een tweede winkeltje op. “Onze winkel in Dadizele barst reeds uit zijn voegen. In Rollegem-Kapelle is er momenteel geen kruidenierswinkel meer”, aldus Lieven Detavernier, directeur van Mariënstede. Hij benadrukt dat men met de tweede winkel niet op financiële winst aast, maar dat dit een belangrijke stap is voor de cliënten van Mariënstede. “Op die manier kunnen we hen ook een zinvolle dagbesteding aanbieden.”

Het is de bedoeling dat het winkeltje in de Sint-Jansstraat in 2021 verhuist naar ‘t Capellehof. Die verlaten boerderij in het centrum van Rollegem-Kapelle wordt binnenkort gerenoveerd. Wanneer alles klaar is nemen zowel Mariënstede als ‘t Ferm, een andere organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking, hun intrek op die site. (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten