Nieuwe jeugdherberg in Kortrijk officieel geopend

De nieuwe jeugdherberg telt vier verdiepingen en is opgevat als een abstract betonnen volume. (Foto JVGK)
Redactie KW

Om 12 uur vanmiddag werd de nieuwe jeugdherberg in Kortrijk officieel open verklaard. Maandag al komt een eerste groep overnachten.

Het jeugdhostel in de Passionistenlaan, dat voor een deel werd gebouwd op de grond waar de vroegere Kortrijkse jeugdherberg stond, telt 38 kamers, goed voor 123 bedden. Het gaat om 5 kamers voor 1 persoon, 16 kamers voor 2 personen, 8 kamers voor 4 personen en 9 kamers voor 6 personen. Vier kamers zijn volledig toegankelijk voor mensen met een beperking. Daarnaast is de jeugdherberg uitgerust met vergaderzalen, een bar, een internethoek, een restaurant, een lounge en een kleine keuken waar rugzaktoeristen indien gewenst hun eigen potje kunnen koken.

Buitenlandse studenten

De totale kostprijs van het jeugdhostel bedraagt 5.135.000 euro. Toerisme Vlaanderen stond in voor 4.225.000 euro en krijgt daarmee een erfpacht van 33 jaar. De organisatie vertrouwt de uitbating toe aan de vzw Vlaamse Jeugdherbergen, die instond voor de inrichting (400.000 euro) en Petra Gelaude heeft aangesteld als beheerder. Ook de provincie West-Vlaanderen (550.000 euro), de stad (bouwheer, plus ter beschikking stellen van de grond), Howest (180.000 euro) en Vives (180.000 euro) droegen hun steentje bij. Beide hogescholen participeerden mee en daarom wordt een aantal een- en tweepersoonskamers voorbehouden voor hun buitenlandse studenten.

Nieuwe jeugdherberg in Kortrijk officieel geopend

Schepen Wout Maddens en burgemeester Vincent Van Quickenborne bij de opening. (Foto JVGK)

Vlaamse Jeugdherbergen mikt op 20.000 overnachtingen per jaar, wat een verdubbeling zou betekenen. De naam Groeninghe blijft behouden. Boeken kan via de website van Vlaamse Jeugdherbergen of via Kortrijk@vjh.be. De prijs voor een overnachting varieert van 17,45 euro tot 29,45 euro. Daarin is telkens een ontbijtbuffet inbegrepen. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier