Nieuwe industriezone op Menen-West komt weer een stap dichterbij

Nu nog de landelijke Veldstraat, straks de volgebouwde Fabriekslaan?© CBEM
Nu nog de landelijke Veldstraat, straks de volgebouwde Fabriekslaan?© CBEM
Redactie KW

De provincieraad keurde de definitieve vaststelling van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) ‘Bedrijventerrein Menen-Wervik’ goed. Het PRUP legt de mogelijkheden voor een nieuw gemengd bedrijventerrein op de locatie Menen-West vast.

In het oorspronkelijke PRUP ‘Menen-West’ werd een oppervlakte van zo’n 70 ha voorzien voor een regionaal bedrijventerrein. Onder impuls van het wijkcomité Alerte Koekuit werd dit plan in 2014 door de Raad van State vernietigd.

Daarop ging de provincie samen met Menen, Wervik en Wevelgem opnieuw op zoek naar de meest geschikte locatie voor een regionaal bedrijventerrein. Dat resulteerde in de opmaak van een nieuw PRUP voor exact dezelfde locatie op Menen-West, begrensd door de Ieperstraat, de N58, de Ringlaan, de Hogeweg en de Bloemenwijk.

Overlast beperken

Het openbaar onderzoek van eind vorig jaar leverde vijf adviezen en 60 bezwaren op. De PROCORO (Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening) behandelde die en paste de plannen aan. Zo wordt in de groenbuffer langs de tuinen van de woonwijk een zone van 20 meter breed afgebakend, die niet toegankelijk is voor het publiek. Een preventieve geluidstudie, een transportverbod van stuivende stoffen in open lucht en maatregelen tegen lichtvervuiling moeten overlast door het nieuwe bedrijventerrein beperken. Minimum 60 procent van het bedrijventerrein wordt voorbehouden voor regionale bedrijven.

Alerte Koekuit

De plannen zullen nu aan de Vlaamse overheid overgemaakt worden. Die beschikt over een termijn van 30 dagen om het PRUP al dan niet te schorsen. Wijkcomité Alerte Koekuit reageert ontgoocheld op de definitieve vaststelling. “We hebben de plannen nog niet kunnen inkijken. We zullen ons eerst beraden en nagaan of we stappen kunnen ondernemen bij de minister”, zegt woordvoerder Filippe Verfaillie. “Indien nodig trekken we daarna opnieuw naar de Raad van State. Op politieke steun hoeven we niet te rekenen. Met de buurtbewoners van de Bloemenwijk en de Koekuit staan we alleen in onze strijd tegen deze nieuwe industriezone.” (CBEM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier