Nieuwe hoofdpost voor strandpolitie en reddingsdienst

Enkele agenten en redders poseren voor het nieuwe gebouw.© JRO
Enkele agenten en redders poseren voor het nieuwe gebouw.© JRO
Redactie KW

Sinds 1 juli staan – net als vorige zomer – opnieuw vier agenten en een coördinator dagelijks klaar op het Oostendse strand om er de orde te handhaven. Dat doen ze vanuit een splinternieuwe hoofdpost ter hoogte van het Kursaal in een unieke samenwerking met de strandreddingsdienst, die op haar beurt 54 redders inzet komende zomer.

De strandpolitie verscheen vorige zomer voor het eerst ten tonele op het Oostendse strand in een unieke samenwerking met de strandreddingsdienst. De strandpolitie werd vorig seizoen ingezet bij 412 interventies.

De strandpolitie wordt ingezet tussen de strandreddingszone Raversijde en de Montgomerykaai. “De strandpolitie werd maar liefst 3.340 uren ingezet”, zegt korpschef Philip Caestecker. “Omgerekend is dat de capaciteit van tien personeelsleden. Niettegenstaande werden verloren gelopen kinderen sneller teruggevonden en werden allerhande vormen van overlast sneller verminderd.”

De commandopost die zowel door de strandreddingsdienst als door de strandpolitie bemand wordt ter hoogte van het Kursaal zal een stuk groter zijn ten opzichte van vorig jaar. Dat was nodig voor een professionele samenwerking van beide diensten, zonder elkaar te hinderen. De commandopost bestaat uit twee bouwlagen in een U-vorm”, aldus de korpschef.

Segways

De strandreddingsdienst opent de hele zomer dertien reddingsposten op het strand. Daarnaast vullen acht EHBO-posten het rijtje aan. Dagelijks staan 54 redders en 4 agenten paraat. “We zijn uiterst tevreden met de samenwerking met de strandpolitie”, vult hoofdredder Jonathan Devos aan. “We vullen elkaar perfect aan en het veiligheidsgevoel op het strand stijgt enorm.”

Dankzij een samenwerking met politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, kan de strandpolitie van de lokale politie Oostende deze zomer ook gebruik maken van twee Segways. De Segways worden ingezet op de dijk om zichtbaar en snel ter plaatse te zijn.

Het strandteam verplaatst zich zoals vorig jaar met strandbuggy’s op het strand maar vanaf deze zomer ook met Segways, specifiek voor de dijk. “De Segways zijn een zeer efficiënt middel,” vertelt korpschef Philip Caestecker.

“We krijgen soms de opmerking van burgers dat we niet aanwezig zijn op de dijk. Nochtans zijn onze fietspatrouilles en wijk- en interventiepatrouilles daar regelmatig aanwezig, maar weinig zichtbaar door de massa. Met de Segways staan de politiemensen een stuk hoger, worden ze makkelijker gezien en kunnen ze het overzicht behouden. We evalueren na de zomer het gebruik van de toestellen.”

De Segways zijn onder andere het middel bij uitstek om bij verloren gelopen kinderen ook via de dijk het zoekgebied te vergroten en snel een afstand af te leggen. Ze zullen daar ten volle voor ingezet worden.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier