Nieuwe hondenlosloopweide in Hooglede open halverwege mei

Schepen Frederik Sap (links en voorzitter van de vinkenvereniging Dirk Ramboer voor de nieuwe hondenloopweide. (foto JT)
Schepen Frederik Sap (links en voorzitter van de vinkenvereniging Dirk Ramboer voor de nieuwe hondenloopweide. (foto JT)
Redactie KW

Halverwege mei opent de hondenloopweide in de Kleine Noordstraat. Honden en hun baasjes krijgen er bijna 3.000 vierkante meter speelruimte. Opmerkelijk genoeg wordt bij de openingsuren rekening gehouden met de zettingen van de vinkenvereniging.

Het voorstel voor een hondenloopweide kwam er in 2019 van oppositiepartij Groep 21. Het gemeentebestuur trok 20.000 euro uit voor de aanleg. Qua locatie koos men voor de Kleine Noordstraat, net achter de begraafplaats en het urnenveld. “De omheining is inmiddels geplaatst”, aldus Schepen Frederik Sap (Allen 8830).

“Het gras moet nog ingezaaid worden en er komen nog doeken om de weide af te schermen van het aanpalende urnenveld. We gingen in dialoog met vinkenvereniging De Koninklijke Vlaamse Zangers omdat zij in de straat hun zettingen organiseren tussen april en augustus.”

“ Concreet betekent dit dat de hondenloopweide vanaf april tot 10 augustus op zaterdag en zondag pas om 10.30 uur opent, zodat de vinkenliefhebbers hun hobby in alle rust kunnen uitoefenen. Op zich is de hondenloopweide altijd toegankelijk, maar we rekenen op het gezond verstand van de mensen. Wie zich niet aan de openingsuren houdt, kan in principe een GAS-boete krijgen.”

Twijfelachtige start

Dirk Ramboer is de voorzitter van De koninklijke Vlaamse Zangers. Hij zag vorig jaar al een groot deel van het seizoen in het water vallen door corona en hij houdt ook zijn hart vast voor dit jaar. “Vanaf 1 april start het vinkenseizoen”, geeft Dirk mee.

“Onze eerste zetting is voorzien voor 11 april, maar ik vrees dat dit moeilijk haalbaar wordt. Zolang er geen cafés open zijn, is het moeilijk om onze inschrijving te organiseren. En ook al mag je op café inschrijven, ga je dan met 30 à 40 mensen mogen samenzitten? Vorig jaar zijn we pas kunnen starten in juni, met maximaal 20 personen. Toen moest er 2,40 meter afstand worden gehouden met een mondmasker op. Wij hebben zo’n 50 leden, waarom mochten er dan niet meer zitten?”

Na een vijftal weken zat het seizoen er terug op en ook dit jaar oogt niet rooskleurig. Zo is het Belgisch kampioenschap in Houthulst en het West-Vlaams kampioenschap nu al afgelast. “We zullen moeten afwachten wat kan. Hopelijk kunnen we in mei starten om toch nog een kampioenschap af te werken. Het probleem is dat wij niet kunnen schuiven met onze kalender. Halverwege juli minderen heel wat vinken al in zang, dus heeft het weinig zin om alles op te schuiven. Ik hoop vooral dat we geen leden verliezen. We laten onze sponsors die vorig jaar betaald hebben met rust. Zij hebben ook een moeilijk jaar achter de rug”, besluit de voorzitter.

(JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.