Nieuwe hondenclub in Nieuwpoort nodigt hondenvrienden uit naar eerste oefendag

K9 Aditi: een vriendengroep groeide uit tot een vzw. © MVPO
Redactie KW

Een passie voor Mechelse herders groeide uit tot de allereerste Nieuwpoortse hondenclub. Die nodigt op 24 september alle hondenvrienden uit op haar eerste open oefendag, de K9 Reality Training Day.

Al zijn vrije tijd spendeert Rik Vandenameel (37) aan zijn Mechelse herders. “Ik heb er vijf”, zegt Rik. “Maar ik fok het ras ook als hobbykweker. Daar stopt het echter niet, want ik wil ook dat honden goed worden opgevoed. Op eigen houtje ben ik mijn eigen honden beginnen trainen en af en toe kwamen er ook geïnteresseerde vrienden langs. Dat gebeurde allemaal bij mij thuis en het werd een vast stramien… trainen met onze vriendenclub.”

“Op een bepaald moment waren we op zoek naar een aanvalsman om onze honden bijtoefeningen op te laten doen. Het toeval wil dat dit ter sprake kwam in het kapsalon van mijn vrouw toen Alain zijn haar liet knippen…” Alain Vanneuville geeft lachend toe: “Ja, ik weet ook niet waarom ik mij toen onmiddellijk heb aangeboden, want ik had totaal geen ervaring. Toen ik voor het eerst mijn pak aantrok, dacht ik: ofwel doe ik dit nooit meer, ofwel is het een openbaring. Je moet absoluut goed weten waar je mee bezig bent en dit kun je maar doen met een hele goede begeleider. Dat was Rik, en in hem had ik alle vertrouwen. Na de eerste beet wist ik het… hier ga ik mee door! Het is een heel aparte ervaring. Voor een hond is dit een soort spel, waarbij hij tijdens elke sessie heel gefocust is op zijn bijtoefening. Daarna ziet hij de aanvalsman niet meer als een bijtobject!”

“Na de eerste beet wist ik het: hier ga ik mee door”

Rik benadrukt echter: “Wanneer iemand zich aanbiedt met zijn hond in de club, dan gebeurt er toch eerst een screening. Er moet een soort harmonie zijn tussen een hond en zijn baasje, en als die er niet is, dan beginnen we er gewoon niet aan. Eerst moet een hond leren gehoorzamen. Want helaas zie ik elke dag dat mensen hun hond gelijkstellen met zichzelf of erboven. Dat is totaal fout: een hond blijft een hond en is ondergeschikt aan zijn baasje. Hoe goed mensen het ook bedoelen: hun viervoeter te veel verwennen is nooit goed!”

Bijtincidenten

“Trouwens, bij het merendeel van de bijtincidenten ligt de fout altijd bij het baasje! Wanneer we een hond leren gehoorzamen, dan houden we rekening met ras, leeftijd, ervaring, want elk dier is anders. Om die reden gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar Mechelaars die wereldwijd worden ingezet als de ultieme verdedigingshond voor bewaking, als sporthond, voor teamwork… Een Mechelse herder is kleiner dan een Duitse, maar ik vind dat hij sneller en intelligenter is. We maken de oefeningen voor de honden zo extreem moeilijk en realistisch als mogelijk, afgestemd op dagelijkse omstandigheden. Daarmee bedoel ik thuissituaties, in de tuin, op straat, tegenover andere honden. We doen ook zoekoefeningen. Dat is heel goed voor nerveuze honden: ze worden er mentaal moe van en dus kalmeren ze. Mensen moeten waar krijgen voor hun geld en daarom willen we de groep beperken tot maximum 10. Pas wanneer een trainer oordeelt dat een hond goed kan gehoorzamen, dan kan er geoefend worden met een aanvalsman.”

“Er moet een soort harmonie zijn tussen hond en baasje”

Onze groep bleef groeien en er was nood aan extra trainers en aanvalsmannen. Fysiek is het haast niet vol te houden voor een aanvalsman als hij tien honden op een dag moet trainen. Zo ontstond het idee om een vzw op te richten, want onze hechte vriendenclub telde intussen al een 20-tal vaste leden, die elke week samen komen trainen, nog altijd bij mij thuis. Iedereen helpt spontaan bij alle voorbereidingen en nu bestaat onze vzw één jaar. Naast Alain zijn ook Miguel Loose en Bjorn Cabeke aanvalsman. Danny Staes is onze hoofdtrainer gehoorzaamheid, en Evelien Hacha is hulptrainer.”

“We kozen K9 Aditi als naam. K9 staat voor ‘Canine’ als je het op zijn Engels uitspreekt, en Aditi betekent ‘vrij en onbeperkt’ in het Hindoestaans. Een officiële opleiding heb ik niet gevolgd, omdat ik vind dat ze daar alle hondenrassen over dezelfde kam scheren. Maar ik heb veel ervaring opgedaan bij een andere club, we leren van andere clubs en scholen, we doen mee aan veel wedstrijden, we gaan samen op teambuilding… We zijn niet prestatiegericht, maar elke week is er een andere planning van de training. We zijn ook lid van het NVDV, het Nationaal Verbond Dienst- en Verdedigingshonden.”

Rik is zijn sponsors uitermate dankbaar: “Dankzij hen hebben we drie dure op maat gemaakte bijtpakken van 1.100 euro het stuk kunnen aankopen, een aantal toestellen… En dan hebben we nog Patrick Gunst die zich ten volle inzet bij het organiseren van evenementen en het zoeken van terreinen. We organiseren deze eerste open oefendag als een soort test en om hondenbaasjes te laten kennismaken met onze clubactiviteiten. Ze mogen ook deelnemen aan de oefeningen. Het is beslist wel uniek in deze regio, en er komen clubs en hondenliefhebbers uit het hele land. We doen dit ook om de stad Nieuwpoort te tonen dat we het serieus menen, en hopelijk komt er dan toch een positieve reactie op onze aanvraag voor een eigen terrein met kantine.”

De open oefendag vindt plaats in het stedelijk sportpark in Nieuwpoort op 24 september. Info en inschrijvingen: www.mechelseherdershetduinenhof.be, k9aditi@gmail.com, 0495 12 92 80.

(MVPO/foto MVPO)