Nieuwe eigenaars voor café ‘t Schaek in Handzame

Veerle Vanslembrouck en Jürgen Lybaert tappen voortaan de pintjes in Praat- & Sfeercafé 't Schaek. Stief Coopman (tweede van rechts) en Frans Bohez zullen voortaan voor de tapkast te vinden zijn. © foto Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Op vrijdag 15 maart gaat Praat- & Sfeercafé ‘t Schaek op het Handzameplein opnieuw open. Jürgen Lybaert en Veerle Vanslembrouck uit Handzame nemen de fakkel over van Stief Coopman en Frans Bohez die ‘t Schaek tien jaar geleden openden. Leuk detail: Jürgen en Veerle leerden elkaar kennen in ‘t Schaek!

Jürgen Lybaert (38) heeft Kortemarkse roots, Veerle Vanslembrouck (46) is een geboren en getogen Handzaamse, mama van een dochter, die op haar beurt ook twee kindjes heeft, en een zoon. Als kersvers gemeenteraadslid voor N-VA verdiept ze zich momenteel in de politiek en daarnaast zet ze zich in voor het goede doel. Zo zette ze haar schouders onder de actie Heli for life, is ze lid van de evenementengroep ‘t Schaek en helpt ze mee met de rommelmarkt op Moederdag -dit jaar op zondag 12 mei-, eveneens een organisatie van ‘t Schaek. Jürgen Lybaert is momenteel nog kraanmachinist, maar wordt vanaf 15 maart fulltime uitbater van het café. In het weekend zal hij worden bijgestaan door Veerle Vanslembrouck.

“Ik ben al van dag één klant in het praat- en sfeercafé”, lacht Jürgen Lybaert, “en daar leerde ik Veerle inderdaad kennen en werden we een koppel.”

Ervaring

“Toen we zagen dat het café over te nemen was, waren we meteen geïnteresseerd”, vult Veerle Vanslembrouck aan. “We kennen dit café en wisten hoe het werd gerund. Dit is ietsje meer dan een bruine kroeg, maar een sfeervol praatcafé en dat willen we zo houden, ook uit respect voor de oprichters Stief en Frans. De klanten weten dus waar ze zich aan kunnen verwachten.” Voor Jürgen Lybaert is de horeca alvast geen onbekend terrein. Hij was vroeger al gerant van een Brugs café en werkte ook in discotheken. “De goesting om een eigen café te openen is er altijd geweest”, stelt hij.

“Aan de openingsuren verandert er niet veel: onze sluitingsdag blijft op maandag, op dinsdag gaan we open om 16 uur. Op woensdag en donderdag zijn we open van 10 tot 22 uur, op vrijdag en zaterdag van 10 tot 2 uur, op zondag van 10 uur tot middernacht”, pikt Veerle Vanslembrouck weer in. “We kregen in elk geval al veel positieve reacties. Die geven ons een boost voor een goede start.”

Stief Coopman en echtgenoot Frans Bohez namen in november 2009 het café – dat toen nog de Kameleon heette – over, maar de start liep niet van een leien dakje… “We waren van plan om in februari 2010 het café officieel te openen onder de naam Praat – & Sfeercafé ‘t Schaek”, vertelt Frans. “De naam dankten we aan wijlen Michel Lowie. Een schaek was vroeger een aanlegplaats voor vaartuigen op de Handzamevaart en in die tijd was er ook een café Schaek in Handzame.”

Drie weken voor de opening werd het pand echter geteisterd door brand. “In allerijl zijn we begonnen met de renovaties – ook Jürgen hielp toen mee – de uitnodigingen waren gedrukt, we moésten dus wel openen”, blikt Stief Coopman terug.

“Nu, bijna tien jaar later, is het voor ons tijd voor een nieuwe uitdaging. We zijn beiden pas 32, alle wegen liggen nog voor ons open”, pikt Frans Bohez weer in. “Wat we gaan doen, weten we nog niet. En ondertussen staan we nog Veerle en Jürgen bij.”

Inbraak

Op 22 september vorig jaar werd in ‘t Schaek ingebroken. De glazen voorgevel werd aan diggelen geslagen en er werd lelijk huisgehouden in het interieur. “Rond die inbraak deden er veel geruchten de ronde”, zuchten Stief Coopman en Frans Bohez. “Dat het om een ruzie, een vechtpartij ging, dat we de schade zélf hadden aangericht…. Maar dat klopt niet, we waren trouwens niet eens thuis op dat moment. Het was echt een geval van inbraak met vandalisme, maar er werd een wild verhaal van gemaakt. Het was sowieso al ons plan om te stoppen in 2020, nu we toch het gevoel hebben een gevestigde waarde te zijn. Naast Handzamenaars krijgen we ondertussen ook regelmatig plattelandstoeristen over de vloer.”

“Al onze klanten willen we daarom van harte bedanken en we hopen hen te mogen weerzien in ‘t Schaek”, besluiten Stief Coopman en Frans Bohez die zelf in de D. Mergaertstraat in Kortemark blijven wonen.

Praat- & Sfeercafé ‘t Schaek, Handzameplein 28 heropent op vrijdag 15 maart om 19 uur voor alle klanten en vrienden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier