Nieuwe dynamiek binnen Wereldraad

Schepen Herman Ponnet en Wereldraadvoorzitster Martine Coussement stellen het alternatief voor van de Anne Franktentoonstelling.© (Foto WO)
Schepen Herman Ponnet en Wereldraadvoorzitster Martine Coussement stellen het alternatief voor van de Anne Franktentoonstelling.© (Foto WO)
Redactie KW

“De Wereldraad van de Stad Menen onder voorzitterschap van Martine Coussement had de Anne Franktentoonstelling zonder meer kunnen uitstellen”, zegt Herman Ponnet (Vooruit) , schepen van Ontwikkelingssamenwerking.

Niemand had inderdaad kanttekeningen geplaatst bij het uitstellen, iedereen kent inmiddels de impact van Covid-19. Dat de Wereldraad toch op zoek ging naar een betekenisvol alternatief voor de tentoonstelling, wijst op de nieuwe dynamiek binnen die raad. Het bewijs is ook de duurzame relatie met het Virungapark in Congo die onlangs werd aangegaan en enkele andere acties, die de thema’s van de Wereldraad moeten helpen om nog dynamischer naar voor te treden, zijn nu in voorbereiding.

Voor het alternatief van de Anne Franktentoonstelling bezochten de Stad en Wereldraad Menen eerst de middelbare scholen van Menen. Schepen Ponnet licht toe: “Heel wat leerlingen uit de derde graad werden uitgenodigd om een vraag te formuleren voor Norbert Vos, een Joodse meneer uit Antwerpen, die net als Anne Frank, de Tweede Wereldoorlog als kind heeft meegemaakt. Hij had het geluk om in leven te blijven. In een uitgebreide lesmap over WOII en de Holocaust die de stad heeft samengesteld, maakten de leerlingen kennis met de man.”

Norbert Vos (°1941), was ook een van de getuigen in het Canvasprogramma “Kinderen van de Holocaust”. Eerder hadden Stad en Wereldraad Canvas gecontacteerd. Samen met de redactie van het programma gingen Stad en Wereldraad op zoek naar de beste getuige voor de samenwerking met de middelbare scholen. “Alles samen ontvingen we tussen de 150 en 200 vragen Sommige leerlingen polsten naar de concrete leefsituatie in de concentratiekampen. Anderen probeerden de impact van zo’n tragedie op het wereldbeeld, de innerlijke leefwereld, de identiteit te begrijpen.”

Van die longlist hebben de Stad en de Wereldraad een shortlist gemaakt van een twintigtal vragen, zonder tekort te doen aan de veelzijdigheid van de lange lijst. Daarna werd een filmploegje naar de woning van de heer Vos gestuurd waar in opdracht van de Stad en Wereldraad, een documentairefilm opgenomen, waarin Norbert Vos met zijn gevoeligheid voor het juiste woord, complexe gedachten en geschiedenissen uit de doeken doet en zo op de vragen een antwoord voorziet. Inmiddels is de filmdocumentaire klaar en aan de scholen terugbezorgd. Als alternatief voor de uitgestelde Anne Franktentoonstelling kregen de leerlingen in hun veilige klasbubbel een intiem portret van een Joodse man. Je komt er inderdaad te weten hoeveel plek voor geluk er is in het leven van iemand die dagelijks herinnerd wordt aan de gruwel van Auschwitz.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.